-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES perspėjo, kad šią žiemą euro zona panirs į recesiją

ES penktadienį perspėjo, kad šią žiemą euro zona panirs į recesiją, Briuseliui dėl aukštų energijos kainų padidinus infliacijos prognozes 2022 ir 2023 metams.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Euro zona Recesija

Europa susidūrė su ekonominiais sukrėtimais, kuriuos sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą, paskatinusi energijos kainų šuolį ir smogusi vartotojų išlaidoms visame žemyne.

Europos Komisija (EK) pažymėjo, jog tikėtinas didesnis neapibrėžtumas ir išaugusios išlaidos, o dauguma bloko narių paskutinį šių metų ketvirtį panirs į recesiją.

Ekonominė veikla trauksis ir pirmąjį 2023 metų ketvirtį.

„Skaičiuojama, kad augimas į Europą sugrįš pavasarį“, – nurodė Europos Komisija.

„Kadangi galingi priešpriešiniai vėjai vis dar stabdo paklausą, ekonominė veikla greičiausiai liks silpna, o bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas 2023 metais sieks 0,3 procento.“

Nepalankios prognozės paskelbtos tuo metu, kai Europos Komisija smarkiai padidino infliacijos prognozes šiems ir kitiems metais.

Pasak EK, 2022 metais euro zonoje metų infliacija gali siekti 8,5 proc. – procentiniu punktu daugiau nei prognozuota anksčiau, o 2023 metais – 6,1 proc., arba 2 procentiniais punktais daugiau nei prognozuota anksčiau.

„Infliacija ir toliau didėjo greičiau, nei tikėtasi, bet manome, kad pikas yra netoli. Greičiausiai šių metų pabaigoje“, – kalbėjo ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius