-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES sieks, kad iki 2030 metų visos plastikinės pakuotės būtų perdirbamos

Europos Sąjunga (ES) antradienį pristatė planus, pagal kuriuos, kovojant su tarša, visos plastikinės pakuotės Europoje iki 2030 metų taps perdirbamos ir bus laipsniškai mažinamas vienkartinių plastikų, tokių kaip kavos puodeliai, naudojimas.
Plastikiniai buteliukai
Plastikiniai buteliukai / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Komisija siekia didinti plastikų perdirbimą ir užtikrinti, kad iki 2030 metų visos plastikinės pakuotės būtų tinkamos pakartotinai naudoti arba perdirbti“, – pareiškė Europos Komisija.

Pasak Komisijos, jos pasiūlymais taip pat siekiama pertvarkant Europoje taikomus plastikinių produktų projektavimo, gamybos, naudojimo ir perdirbimo būdus sukurti galimybių verslui.

„Nebegalime leisti plastikams patekti į mūsų vandenį, maistą ir organizmus. Vienintelis ilgalaikis plastiko atliekų mažinimo būdas – daugiau jų perdirbti ir pakartotinai naudoti“, – pareiškė Komisijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Fransas Timmermansas.

Pasiūlymuose nenumatyta planų įvesti plastiko pakuočių mokestį, kurį praėjusią savaitę pasiūlė nustatyti už biudžetą atsakingas Komisijos narys Guentheris Oettingeris. Jis tuomet teigė, kad tai padėtų kovoti su tarša ir užlopyti maždaug 13 mlrd. eurų skylę, kuri bloko biudžete atsiras dėl „Brexit“.

„Dar neradome būdo, kaip visoje Europoje būtų galima nustatyti plastikų mokestį, – pareiškė už darbo vietų kūrimą, ekonomikos augimą, investicijas ir konkurencingumą atsakingas Komisijos pirmininko pavaduotojas Jyrki Katainenas. – Dar per anksti ką nors žadėti.“

Pasak Komisijos, europiečiai kasmet išmeta 25 mln. tonų plastiko atliekų, bet tik mažiau nei 30 proc. jų surenkama perdirbti.

F.Timmermansas paskatino didinti sąmoningumą ir paragino tėvus savo vaikams paaiškinti, kad plastikiniam šiaudeliui pagaminti reikia tik vienos sekundės, bet jam suirti reikia 500 metų.

Pasak J.Kataineno, naujoji strategija yra „puiki proga Europos pramonei tapti naujų technologijų ir medžiagų srities lydere pasaulyje“.

Jis pridūrė, kad Europoje dar nėra veikiančios bendrosios plastiko atliekų perdirbimo rinkos, nes nėra nustatytų standartų.

Pasak Briuselyje įsikūrusios Europos plastikų gamintojų asociacijos „Plastics Europe“, ES plastikų sektoriaus vertė siekia 340 mlrd. eurų (2015 metų duomenimis) ir jame dirba daugiau kaip 1,5 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius