Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

ESO: Smalininkų mokyklos saulės elektrinė prie tinklo bus prijungta nemokamai

Nuosavą saulės elektrinę įrengti planuojanti Smalininkų technologijų ir verslo mokykla neprivalės mokėti už elektros tinklo rekonstrukciją Jurbarko rajone, pranešė elektros ir gamtinių dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).
Krekenavos apylinkės
Krekenavos apylinkės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė sako, kad už prijungimą papildomai mokėti nereikės dėl to, kad mokykla į tinklą atiduos tik trečdalį saulės elektrinės pagamintos energijos.

„Išanalizavę mokyklos faktinį elektros energijos poreikį, vidinį momentinį elektros energijos vartojimą, tinklo galimybes ir susisteminę duomenis, radome sprendimą: į tinklą atiduoti tik trečdalį pagaminamos elektros energijos. Pagal atliktus preliminarius skaičiavimus, klientui tai leis išnaudoti 97 proc. saulės elektrinės generavimo pajėgumų“, – ESO pranešime sakė R.Juodkienė.

Tinklo ruože, kuriame planuota prijungti būsimą mokyklos elektrinę, pralaidumai yra riboti, anksčiau ESO skaičiavo, kad jėgainės prijungimas į tinklą kainuos 1 mln. eurų. ESO aiškina, kad mokyklai į tinklą atidavus mažesnį kiekį elektros energijos nei buvo planuota iš pradžių, tinklas nebus perkrautas.

Bendrovė atkreipia dėmesį, kad yra tokių ruožų, kur tinklo apkrovimas pasiekęs maksimalias ribas ir naujų vartotojų prijungimas įmanomas tik atlikus tinklo rekonstrukciją, o jos kaštus lygiomis dalimis dalinasi operatorius ir norintis prisijungti gaminantis vartotojas.

Smalininkų technologijų ir verslo mokykla ant jai priklausančio bendrabučio stogo planuoja įrengti 30 kilovatų galingumo saulės elektrinę, tam ji yra gavusi Jurbarko rajono savivaldybės ir Europos Sąjungos paramą.

Mokyklos vadovė Ina Budrienė sako, kad tokia išeitis įstaigą tenkina.

„ESO specialistų pateikta mūsų atvejo mini studija ne tik leis sutaupyti, bet ir padės priimti ekonomiškai mokyklai naudingus sprendimus ateityje“, – pranešime sakė I.Budrienė.

Jos teigimu, elektrai mokykla per metus išleidžia apie 56 tūkst. eurų.

ESO duomenimis, pernai prie tinklo prijungta beveik 26,5 tūkst. gaminančių vartotojų, iš jų 95 proc. – nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius