-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estiją drebina išplautų pinigų skandalas: pusantro milijardo dolerių ir rimti pažeidimai „Danske“ banke

Tarptautinis tyrimas apie Moldovos teismuose ir įvairių šalių bankuose prasuktus nešvarius pinigus į itin nemalonią padėtį stato kaimyninės Estijos finansų sektorių. O ypač – „Danske“ banką, kurio padalinys Estijoje priverstas aiškintis, kaip jame atidarytose sąskaitose atsirado milžiniški labai abejotinos kilmės pinigai.
„Danske“ bankas
„Danske“ bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiriamiosios žurnalistikos centro „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) bei nepriklausomo Rusijos leidinio „Novaja Gazeta“ su užsienio partneriais atliktas tyrimas atskleidžia sunkiai suvokiamą kiekį nešvarių pinigų, nukeliavusių į Estijoje atidarytas sąskaitas.

OCCRP skaičiavimais, bankinių operacijų, susijusių su Moldovoje išplautais daugiau nei 20 mlrd. dolerių, suma Estijoje siekia daugiau kaip 1,5 mlrd. dolerių.

Pagal šį rodiklį Estija lenkia ne tik Lietuvą su palyginti kuklia 77 mln. dolerių suma, bet ir visas kitas valstybes, kurių bankai panaudoti abejotinų pinigų kilnojimui iš vienos kišenės į kitą.

15min partnerių Estijoje „Postimees“ atlikta duomenų analizė rodo, jog didžioji dalis pinigų iš dviejų pagrindinių pinigų plovimui panaudotų bankų – Moldovos „Moldinconbank“ ir Latvijos „Trasta Komercbanka“ – į Estiją keliavo tarp 2013 m. sausio ir 2014 m. gegužės. Iš pradžių operacijų sumos buvo palyginti nedidelės, tačiau vėliau pasiekė ir iki 25 mln. dolerių per dieną.

Didžioji dalis šių pinigų keliavo toli gražu ne į smulkius bankus. Pirmiausiai – į „Danske“ banko padalinį Estijoje. Būtent Estijos padalinio veikla daro „Danske“ banką pasauliniu lyderiu pagal banke prasuktus išplautus rusiškus pinigus.

OCCRP nuotr./Bankai, kuriuose atidarytose sąskaitose prasisuko daugiausiai „Laundromat“ pinigų
OCCRP nuotr./Bankai, kuriuose atidarytose sąskaitose prasisuko daugiausiai „Laundromat“ pinigų

Estijos Finansų priežiūros tarnyba 2014 m. pradėjo tyrimą dėl „Danske“ banko padalinio Estijoje veiklos, kurio metu nustatyta, kad bankas toli gražu ne idealiai laikosi pinigų plovimo prevencijos procedūrų.

„Bankas nepakankamai griežtai laikėsi pinigų plovimo prevencijos taisyklių, klientų identifikavimo taisyklės buvo pažeidžiamos, o klientų veikla nebuvo stebima taip, kaip to reikalauja įstatymas. Drįstu sakyti, kad pažeidimai buvo dideli, ilgalaikiai ir sistemiški“, – „Postimees“ sakė Finansų priežiūros tarnybos valdybos pirmininkas Kilvaras Kessleris.

Tikėtina, kad būtent su šiuo tyrimu susijęs „Danske“ Estijos padalinio vadovo Aivaro Rehe atsistatydinimas. Bankininkas postą paliko 2015 m. antroje pusėje, sukeldamas nemenką nuostabą finansų rinkoje. Vis dėlto jis kategoriškai neigia, kad jo atsistatydinimas ir „Laundromat“ pinigai turi kažką bendra.

Estijos padalinio veikla daro „Danske“ banką pasauliniu lyderiu pagal banke prasuktus išplautus rusiškus pinigus.

„Tikrai ne. Tai nesusiję“, – „Postimees“ sakė A.Rehe. Jis taip pat patikino nebuvęs informuotas apie įtartinus pinigus iš Moldovos.

Savo ruožtu, dabartinė „Danske“ vadovybė Estijoje pripažįsta buvus problemų pinigų plovimo prevencijos srityje.

„Kai kažkas nori panaudoti „Danske“ banką pinigų plovimui ar kitai nusikalstamai veiklai, tai mums nepriimtina. Ėmėmės priemonių, kad tokie dalykai ateityje nebenutiktų“, – „Postimees“ teigė „Danske“ Estijos padalinio vadovas Ivaras Pae.

Pasak jo, ankstesnės banko problemos buvo nepakankamai efektyvi pinigų plovimo prevencija bei operacijų kontrolė.

Paprašytas pakomentuoti, ar A.Rehe pasitraukimas susijęs su nešvarių pinigų kelionėmis į „Danske“ sąskaitas Estijoje, jis atsisakė tai patvirtinti ar paneigti.

Didžiausi „Laundromat“ pinigų gavėjai Estijoje – priedangos kompanijos „Progate Solutions LP“ ir „Optibox Holdings LTD“, gavusios atitinkamai 195 mln. ir 179 mln. dolerių. Abiem atvejais, pinigai keliavo į „Danske“ sąskaitas Estijoje. Trečioje vietoje rikiuojasi dar viena kompanija nieko nesakančiu pavadinimu „Nysco Ltd“. Į jos sąskaitą Estijos „Credit bank“ įbyrėjo 119 mln. abejotinos kilmės dolerių. Šį banką operacijų atlikimo metu valdė rusiškas kapitalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius