Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija siekia, kad EK visiškai kompensuotų afrikinio kiaulių maro išlaidas

Estija siekia, kad Europos Komisija (EK) visiškai kompensuotų afrikinio kiaulių maro prevencijos ir pasekmių išlaidas, pareiškė Estijos žemės ūkio ministras.
Kiaulių maras
Kiaulių maras / BFL nuotr.

„Siekiame, kad kiaulių maras nepasiektų Estijos. Kadangi Baltijos valstybės ir Lenkija tapo buferine zona šios ligos plitimui į Europos Sąjungą, nusprendėme prašyti EK kompensuoti 100 proc. su tuo susijusių išlaidų“, – sakė Ivaris Padaras.

„Kol kas labai sunku prognozuoti, ar EK patenkins tokį prašymą“, – pridūrė jis.

Lietuvos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pareiškė mananti, kad EK išmokos kompensacijoms ir afrikinio kiaulių maro prevencijai gali siekti apie 70 proc. visų išlaidų, o visiškas šių išlaidų kompensavimas yra menkai tikėtinas.

Trijų Baltijos valstybių ir Lenkijos veterinarijos tarnybų vadovai pirmadienį pasirašė bendrą susitarimą dėl kovos su afrikiniu kiaulių maru. Susitarimą pasirašiusios šalys tikisi, kad pateikusios bendrą paraišką jos iš ES galės gauti daugiau lėšų kovai su maru, galbūt 75 proc. ar net 100 procentų. Jeigu jos pateiktų paraiškas atskirai, parama galėtų sudaryti iki 50 proc. visų atitinkamų išlaidų.

Maro atvejų iki šiol nustatyta Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje. Estijoje protrūkių iki šiol nebuvo, tačiau šalis nerimauja, kad virusas į šalį galėtų patekti iš Latvijos ar Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius