Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Estijos finansų ministras: šalies ekonomika įžengė į krizės fazę

Estijoje prasidėjo ekonominė krizė, pareiškė šalies finansų ministras.
Estijos vėliava
Estijos vėliava / Vida Press nuotr.

„Statistiniai duomenys rodo, kad tokio staigaus kritimo nebuvo nuo 2008-ųjų. Visa tai atsispindės realiame gyvenime. Įmonių turtas sunyks, o bankai pradės skolinti reikalaudami papildomo užstato. Įmonės nebegalės finansuotis platindamos obligacijas rinkoje“, – Estijos nacionaliniam transliuotojui ERR sakė Martinas Helmė, komentuodamas koronaviruso epidemijos ir naftos kainų karo ekonominius padarinius.

„Ekonominė krizė jau atėjo, o dabar kyla klausimas, kaip sumažinti jos padarinius bei rasti būdų blogiausiam išvengti. Tačiau planuoti, prognozuoti beveik neįmanoma dėl nenuspėjamai besikeičiančios situacijos“, – teigė Estijos finansų ministerijos vadovas.

„Matome, kad viskas įvyko per pastaruosius du mėnesius, o Europos kontekste – per dvi savaites. Pirma išvada yra ta, kad mes niekada neturėjome tokio prasto įžvalgumo kaip dabar ekonomikoje. Neįmanoma numatyti, kas nutiks per artimiausias dvi savaites ar artimiausius du mėnesius“, – sakė M.Helmė.

Jo manymu, Vakarų šalys dabar yra daug sunkesnėje padėtyje nei per 2008-ųjų krizę.

„Tiek pasaulio, tiek Europos ekonomikos turi didesnę skolų naštą nei prieš dešimtmetį. Nedarbas – didesnis. Įmonių konkurencingumas yra prastesnis nei prieš 2008 metų krizę. Teigta, kad bus sklandus nuosmukis, bet burbulas veikiausiai sprogs apkurtindamas“, – sakė Estijos finansų ministras.

Kita vertus, anot M.Helmės, Estijos vyriausybė neturėtų reaguoti į krizę mažindama biudžeto išlaidas, nes tai sukeltų dar didesnį nuosmukį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius