Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos prokuratūra ėmėsi pinigų plovimo per „Danske Bank“ filialą skandalo

Estijos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą, remdamasi tarptautinio investuotojo Williamo Browderio pareiškimu, kuriuo 26 Danijos finansų grupės „Danske Bank“ Estijos filialo darbuotojai kaltinami dalyvavus pinigų plovimo aferose.
„Danske Bank“
„Danske Bank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Estijos generalinė prokurorė Lavly Perling pareiškė, jog kitas klausimas bus, ar taip pat pasielgs ir Danijos prokuratūra.

„Panašus skundas Danijai pateiktas prieš dvi savaites. Estijos tyrėjai reagavo operatyviau“, – sakė ji.

„Noriu pabrėžti, kad „Danske Bank“ Estijos filialas buvo esminės reikšmės tranzito punktas pinigų plovimui kryptimi Rusija–Europa. Sprendimas, kurį Estijos prokuratūra priėmė šiandien, yra svarbus žingsnis tarptautiniu mastu tiriant pinigų plovimą“, – pabrėžė L.Perling.

Jos žodžiais, „Danske Bank“ Estijos filialo 26 darbuotojai suformavo nusikalstamą grupę neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimui, per filialą buvo nukreipta apie 13 mlrd, JAV abejotinos kilmės pinigų.

„Bloomberg“ agentūra šio mėnesio pradžioje skelbė, jog per „Danske Bank“ Estijos filialą galėjo būti išplauta iki 7 mlrd. eurų – per dukart daugiau, nei buvo apytikriai suskaičiuota anksčiau. Tai – vienas didžiausių žinomų pinigų plovimo atvejų Europoje.

Šis pinigų plovimo skandalas apima 2007–2015 metų laikotarpį, tačiau pats „Danske Bank“ išsamų jo tyrimą pradėjo tik pernai rugsėjį, jam vadovauti pasamdęs buvusį Danijos žvalgybos tarnybos vadovą Jensą Madseną.

Didžiosios Britanijos leidinys „The Guardian“, remdamasis nutekintais tyrimų duomenimis, rašė, kad per „Danske Bank“ Estijos filialą plauti pinigai buvo susiję su Rusijos prezidento Vladimiro Putino giminaičiais ir Rusijos saugumo tarnybos FSB darbuotojais.

Pernai spalį Paryžiaus pirmosios instancijos teismas pradėjo tyrimą dėl galimo pinigų plovimo per „Danske Bank“ Estijos filialą 2008–2011 metų laikotarpiu. Danijos dienraščio „Berlingske“ duomenimis, Prancūzijos tyrimas yra susijęs su Rusijos advokato Sergejaus Magnickio byla.

Šį incidentą preliminariai nagrinėjęs Danijos finansų rinkos reguliuotojas gegužės pradžioje paskelbė nusprendęs realios baudos „Danske Bank“ dėl to neskirti. Finansų grupė atsipirko pluoštu įspėjimų dėl veiklos neatitikimų keliamiems reikalavimams, taip pat nurodymais pašalinti veiklos pažeidimus.

Kiek anksčiau „Danske Bank“ pranešė, jog artimiausiu metu Baltijos šalyse nutrauks paslaugų teikimą privatiems ir vietos verslo klientams ir ateityje Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje orientuosis tik į Šiaurės ir Baltijos šalyse veikiančių įmonių bei tarptautinių korporacijų aptarnavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius