-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euro zonos ministrai pagaliau uždegė žalią šviesą Graikijos skolos mažinimui

Euro zonos finansų ministrai penktadienį priėmė ilgai atidėliotą sprendimą dėl Graikijos skolos sumažinimo, nes šalies vyriausybė, jų vertinimu, įgyvendino reformas, kurias įvykdyti Atėnai pažadėjo per pernai pasibaigusią milžinišką pagalbos programą.
Vaizdas į Akropolį Atėnuose
Vaizdas į Akropolį Atėnuose / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Graikija

Iš trečiosios – ir paskutinės – tarptautinės pagalbos programos Graikija pasitraukė praėjusių metų rugpjūtį ir tai tapo svarbiu lūžiu šalies pastangose įveikti didžiulį nuosmukį, į kurį šalis nugrimzdo kilus skolos krizei.

Visgi Graikijos vyriausybei nepavyko užbaigti politiškai opių reformų, kaip antai pakeisti įkeisto būsto nuosavybės teisių atėmimo taisyklių, kurios išgąsdino šeimas, patiriančias sunkumų grąžinant būsto paskolas.

„Graikija apskritai padarė tai, kas buvo būtina, kad jos įsipareigojimai būtų įvykdyti. Šiuo sprendimu rinkoms siunčiamas naujas ir labai rimtas ženklas“, – pasibaigus Bukarešte įvykusioms ministrų deryboms, pareiškė už ekonomiką atsakingas Europos Komisijos narys Pierre'as Moscovici.

Kaip pažymima euro zonos finansų ministrus vienijančios Eurogrupės paskelbtame pareiškime, buvo sutikta, jog „Graikija ėmėsi būtinų veiksmų, kad įvykdytų visus įsipareigojimus dėl konkrečių reformų“.

Tai reiškia, jog „yra sudarytos visos sąlygos“ įgyvendinti skolos mažinimo priemones, kurių bendra vertė siekia 970 mln. eurų, pažymima pareiškime.

Taikant šias priemones, bus daugiausia panaudotas pelnas, kurį Europos Centrinis Bankas ir kiti Europos Sąjungos centriniai bankai gavo iš Graikijos vyriausybės obligacijų pagalbos programos galiojimo laikotarpiu.

Rinkose vis labiau viliamasi, jog Graikija pagaliau išjudino savo ekonomiką.

Praėjusį mėnesį Atėnai išleido 10 metų trukmės obligacijų ir tai buvo pirmoji tokios trukmės vertybinių popierių emisija, kurią šalis išplatino nuo skolos krizės laikų.

Graikija tikisi per šiuos metus rinkose pritraukti iš viso apie 9 mlrd. eurų, kad sustiprintų investuotojų pasitikėjimą šalies ekonomika.

Pagal naujausias Tarptautinio valiutos fondo prognozes, Graikijos bendrasis vidaus produktas, 2018 metais padidėjęs maždaug 2,1 proc., šiemet turėtų išaugti 2,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius