-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 15

Europos centrinis bankas ir šią savaitę kels palūkanų normas: lietuviai dalijasi, kiek jau pabrango jų paskolos

Europos centrinis bankas (ECB) šį ketvirtadienį ir vėl turėtų kilstelėti bazinių palūkanų normas, o tai gyventojams ir verslams reiškia vieną: paskolos dar gali brangti. Štai trys paskolų turėtojai 15min teigė, kad nuo pernai jų įmokos bankams jau išaugo iki 200 eurų kas mėnesį. Visgi nors ECB palūkanas planavo kelti toliau, ekonomistų nuomone, šį ryžtą gali atšaldyti dviejų bankų žlugimas JAV. „Matysime vieną iš paskutinių kartų, kai ECB kelia bazines palūkanų normas“, – prognozuoja ekonomistas A.Izgorodinas.
ECB
ECB / Scanpix/Andre Pain/ AFP

Būsto paskolą pasiėmęs vilnietis Antanas su nerimu laukia Europos centrinio banko (ECB) posėdžio šį ketvirtadienį. Jo metu, tikėtina, bazinės palūkanų normos bus kilstelėtos dar 0,5 procentiniais punktais: nuo 2,5 iki 3 proc. Bet svarbiausia, ECB vadovai, tikėtina, atskleis, kas laukia toliau – ar palūkanos dar kils.

ECB keliamos bazinės palūkanų normos veikia EURIBOR – tarpbankines palūkanų normas, su kuriomis ir susietos gyventojų paskolos. Antradienio duomenimis, 3 mėn. EURIBOR siekė 3 proc., 6 mėnesių – 3,38 proc., o 12 mėn. – 3,9 proc.

Tad nerimui pagrindo yra – Antano iš banko pasiimta 100 tūkst. eurų paskola nuo pernai pabrango jau 175 eurais per mėnesį: nuo 345 eurų iki 520 eurų.

„Prie išaugusios paskolos įmokos dar reikėtų pridėti ir maisto produktų infliaciją. Nieko nebesusitaupau – nuo algos iki algos gyvenu“, – kalbėdamas su 15min neslėpė vilnietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius