Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija leido Italijos bankui „Monte Paschi“ skirti 5,4 mlrd. eurų valstybės lėšų

Europos Komisija patvirtino Italijos vyriausybės planus didelių finansinių sunkumų patiriančiam bankui „Banca Monte dei Paschi di Siena“ skirti 5,4 mlrd. eurų.
_4153582
_4153582 / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Papildyti banko kapitalą leista su sąlyga, kad bankas bus toliau restruktūrizuojamas, kad jis būtų gyvybingas ilguoju laikotarpiu ir nebūtų padarytas didelis neigiamas poveikis konkurencijai, nurodė Komisija.

Italija ir Europos valdžia kelis mėnesius derėjosi dėl „Monte Paschi“ gelbėjimo sąlygų. Restruktūrizavimo planą Komisija preliminariai patvirtino birželio pradžioje. Roma pasinaudos Europoje nustatytos konkrečios rūšies organizacijų gelbėjimo planu, vadinamąja prevencine rekapitalizacija.

„Monte Paschi“ trūksta 8,8 mlrd. eurų kapitalo. Šis deficitas bus iš dalies padengtas tam tikras banko obligacijas, kurių vertė sudaro apie 2 mlrd. eurų, konvertavus į akcijas. Likusias lėšas skirs Italijos vyriausybė, kuriai galiausiai atiteks 70 proc. banko akcijų.

Pasak Margrethe Vestager, už konkurenciją atsakingos Komisijos narės, bankas iš savo balanso pašalins 26 mlrd. eurų vertės blogą turtą.

„Monte Paschi“ yra trečias pagal dydį Italijos bankas. Jis taip pat yra seniausias iš šiuo metu pasaulyje veikiančių bankų.

1472 metais Sienoje įkurtą „Monte Paschi“ problemos slegia metų metus. 2007 metais banką pakirto nesėkmingas sandoris – už banką „Antonveneta“ jis sumokėjo dukart daugiau, negu tas bankas buvo vertas. Netrukus po to kilo skandalas, kai „Monte Paschi“ vadovybė buvo apkaltinta sukčiavimu ir lėšų švaistymu.

Vėliau „Monte Paschi“ patyrė milžiniškų nuostolių, dėl kurių buvo priverstas taupyti. 2015 metais bankas pirmą kartą per penkerius metus gavo pelno. Tačiau jo Achilo kulnas yra neveiksnios paskolos, kurių bendra vertė, apytikriais skaičiavimais, siekia 45 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius