Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija šoka į „blockchain“ traukinį: steigs centrus, gerins aplinką ir konsultuos

Europos Komisija paskelbė veiksmų planą, kaip pasinaudoti galimybėmis, kurias teikia naujovės finansinių paslaugų srityje („FinTech“). EK įsteigs „FinTech“ laboratoriją, kurioje Europos ir nacionalinės institucijos galės bendradarbiauti su technologijų teikėjais neutralioje ir nekomercinėje aplinkoje, gerins reguliavimą ir konsultuos.
Europos Parlamento pirmininko rinkimai
Europos Parlamentas / „Scanpix“/AP nuotr.

Paskelbtu veiksmų planu siekiama sudaryti galimybes Europai tapti pasauliniu „FinTech“ centru, o ES įmonėms ir investuotojams – pasinaudoti bendrosios rinkos teikiamais pranašumais šiame sparčiai besivystančiame sektoriuje.

EK taip pat teikia naujas taisykles, kurios padės sutelktinio finansavimo platformoms augti visoje ES bendrojoje rinkoje.

Numatyta sudaryti finansų sektoriui sąlygas pasinaudoti sparčia naujų technologijų, tokių kaip blokų grandinės (angl. „blockchain“), dirbtinis intelektas ir debesijos paslaugos, pažanga.

Kartu siekiama užtikrinti, kad rinkos taptų saugesnės ir kad į jas būtų lengviau patekti naujiems dalyviams. EK siūlo, kad platforma, kuriai vienoje šalyje suteikta licencija, galėtų veikti visoje ES.

Tarp 23 žingsnių numatyta, kad EK įsteigs ES „FinTech“ laboratoriją, kurioje Europos ir nacionalinės institucijos galės bendradarbiauti su technologijų teikėjais neutralioje ir nekomercinėje aplinkoje.

Taip pat EK jau sukūrė ES blokų grandinės stebėjimo centrą ir forumą. Vėliau 2018 m. ji pateiks ataskaitą apie kriptografinio turto keliamas problemas ir teikiamas galimybes, o šiuo metu rengia išsamią visiems ekonomikos sektoriams skirtą išsklaidytosios operacijų knygos technologijos (angl. „distributed ledger technology“) ir blokų grandinės strategiją.

EK konsultuosis, kaip geriausia skatinti biržinių bendrovių skelbiamos informacijos skaitmeninimą Europoje, be kita ko, naudojantis novatoriškomis nacionalinių duomenų bazių sujungimo technologijomis.

Tarp kitų priemonių: EK rengs seminarus, pateiks apribotos bandomosios reglamentavimo aplinkos geriausios praktikos vadovą.

Apribota bandomoji reglamentavimo aplinka (angl. regulatory sandbox) yra reguliavimo institucijų nustatyta sistema, suteikianti galimybę „FinTech“ pradedančiosioms įmonėms ir kitiems novatoriams atlikti realius eksperimentus kontroliuojamoje aplinkoje prižiūrint reguliavimo institucijai.

Taip pat Europos Komisija teikia pasiūlymą dėl reglamento, reguliuojančio sutelktinį finansavimą. Sutelktinis finansavimas suteikia daugiau galimybių gauti finansavimą, ypač pradedančiosioms ir kitoms mažoms įmonėms.

Pranešime spaudai teigiama, kad šiuo metu daugeliui platformų sunku plėsti veiklą į kitas ES šalis. Todėl sutelktinis finansavimas ES, palyginti su kitomis stipriausios ekonomikos šalimis, nepakankamai išvystytas, o ES rinka suskaidyta. Viena iš didžiausių kliūčių – bendrų ES taisyklių stoka.

Siūlomas reglamentas, kai tik jį priims Europos Parlamentas ir Taryba, leis platformoms kreiptis dėl ES ženklo, vadovaujantis vienu taisyklių rinkiniu. Tai suteiks joms galimybę siūlyti savo paslaugas visoje ES.

Lietuvai EK pasiūlymai labai aktualūs, kadangi šalies institucijos, įskaitant Lietuvos banką, Finansų ministeriją ir agentūrą „Investuok Lietuvoje“, aktyviai skatina „FinTech“ sektoriaus plėtrą Lietuvoje. Pasiūlymai turėtų palengvinti Lietuvoje įsikūrusių „Fintech“ įmonių prieigą prie ES bendrosios rinkos, teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius