Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Europos Sąjunga skelbia „Brexit“ kovą dėl euro tarpuskaitos

Europos Sąjunga (ES) paleido naują šūvį į Didžiąją Britaniją, pasiūliusi priimti naujas taisykles, pagal kurias didžiulė Londono bankininkystės verslo dalis po „Brexit“ turės būti iškeldinta iš Jungtinės Karalystės.
„Brexit“
„Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagal naująsias taisykles, kurias pristatė Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis, vadinamieji tarpuskaitos namai, atliekantys operacijas eurais – bendrąja ES valiuta, – negalės būti įsikūrę Londone.

Tarpuskaitos namai yra svarbi finansų sistemos dalis. Juose – daugiausia iš Londono – kasmet tvarkomos trilijonų eurų sumos.

V.Dombrovskis pareiškė, kad oficialiai savo naujus pasiūlymus Komisija paskelbs birželį. Anot jo, derybose su Londonu bus pasiūlyta tik dar viena galimybė, pagal kurią Didžioji Britanija turės sutikti, kad euro tarpuskaitą Londone prižiūrėtų Briuselis.

„Tai nėra naujas klausimas, tačiau, žinoma, dėl „Brexit“ aplinkybių padėtis keičiasi“, – pareiškė V.Dombrovskis reporteriams.

„Didžioji dalis eurais nominuotų išvestinių finansinių priemonių tarpuskaitos operacijų atliekama Jungtinėje Karalystėje, todėl turime įvertinti, kokį poveikį tai gali daryti finansų stabilumui“, – pažymėjo jis.

Manoma, kad klausimas, ar euro tarpuskaitos namai gali likti Didžiosios Britanijos sostinėje, Didžiosios Britanijos ir ES derybose dėl būsimų prekybos santykių sukels itin daug ginčų.

Didžioji Britanija nuolat atkakliai stengėsi išsaugoti savo dominuojančias pozicijas Europos tarpuskaitos namų sektoriuje. 2015 metais šalis ES teisme net laimėjo bylą prieš Europos Centrinį Banką (ECB), kad jos teritorijoje įsikūrę tarpuskaitos namai ir toliau galėtų vykdyti euro tarpuskaitos operacijas.

Londono lobistai jau pareiškė, kad naujosios taisyklės būtų naudingos tik Volstritui arba Azijai.

„Priverstinis euro tarpuskaitos perkėlimas išprovokuotų sutrikimus, neapibrėžtumą ir rinkos susiskaidymą“, – pareiškė „TheCityUK“ vadovas Milesas Celicas.

Anot jo, toks priverstinis iškeldinimas iš Londono „galiausiai būtų kenksmingas“ ir „neatitiktų niekieno interesų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius