Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FAO: maisto kainos pasaulyje kovą gerokai sumažėjo

Maisto kainos pasaulyje kovą gerokai sumažėjo ir tai lėmė dėl koronaviruso pandemijos smukusi paklausa, taip pat naftos kainų kritimas, pažymima Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) paskelbtame pranešime.
Maistas šaldytuve
Maistas šaldytuve / Vida Press nuotr.

FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas kovą sudarė 172,2 punkto ir buvo 4,3 punkto mažesnis negu vasarį.

„Kainų smukimą daugiausia lėmė su paklausa, o ne su pasiūla, susiję veiksniai, o poveikį paklausos veiksniams daro prastėjančios ekonomikos plėtros perspektyvos“, – pareiškė pranešime cituojamas FAO vyriausiasis ekonomistas Abdolreza Abbassianas (Abdolreza Abasianas).

Labiausiai sumažėjo cukraus kainų indeksas – jis, palyginti vasariu, krito 19,1 proc. ir tai, be kita ko, lėmė vartojimo už namų ribų paklausos sumažėjimas, kurį paskatino įvairiose šalyse įvedamos karantino priemonės, taip pat dėl naftos kainų griūties sumažėjusi cukranendrių paklausa etilo spirito gamybos sektoriuje.

Augalinių aliejų kainų indeksas per mėnesį sumažėjo 12 proc. ir tai visų pirma lėmė palmių aliejaus kainų kritimas, kurį paskatino, be kita ko, padidėjęs neapibrėžtumas dėl pandemijos pasekmių pasaulio augalinių aliejų rinkoms.

Pieno produktų kainų indeksas smuko 3 proc., nes sumažėjo nugriebto ir nenugriebto pieno miltelių importo kainos ir paklausa. Tai, pasak FAO, yra susiję su pieno produktų tiekimo grandinių sutrikimais, atsiradusiais dėl apribojimų, kuriais siekiama pažaboti koronaviruso plitimą.

Grūdų kainų indeksas kovą, palyginti su vasario mėnesiu, smuko 1,9 proc. ir beveik sugrįžo į 2019 metų kovo mėnesio lygį.

Pasak FAO, sumažėjo pasaulinės kviečių ir kukurūzų kainos, tačiau ryžių kainos kilo trečią mėnesį iš eilės, nes, neslūgstant nuogąstavimams dėl pandemijos ir sklandant kalboms, jog Vietnamas gali uždrausti ryžių eksportą, buvo kaupiamos jų atsargos.

Mėsos kainų indeksas per mėnesį smuko 0,6 proc., nes sumažėjo tarptautinės avienos ir jautienos kainos. Tuo tarpu kiauliena pabrango ir tai lėmė pasaulyje gerokai padidėjusi šios rūšies mėsos paklausa, taip pat perdirbimo įmonių veikimo sutrikimai dėl darbuotojų judėjimui taikomų apribojimų.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius