Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministro patarėjas: PSDF pajamų augimas lėtės, būtina kaupti rezervą

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pajamų augimas lėtės, todėl dalį dabartinių fondo pajamų yra būtina nukreipti rezervo kaupimui, tvirtina finansų ministro patarėjas Edmundas Žilevičius.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tokio pajamų augino, koks yra dabar, 2022–2023 metais nebus. Reikia džiaugtis, kad sveikatos apsaugoje krizės atveju (panaudojus rezervą – BNS) bus mažiau problemų negu kitose srityse“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK), kuris po svarstymo pritarė 2020 metų PSDF biudžeto projektui, tvirtino E.Žilevičius.

Planuojama, kad kitąmet PSDF rezervas padidės 200 mln. eurų ir metų pabaigose sudarys apie 600 mln. eurų, arba 26 proc. fondo pajamų. Anot E.Žilevičiaus, toks rezervas būtų „tikrai nemažas“.

Tuo metu sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė komitete teigė, kad jau kitąmet dalį PSDF rezervo lėšų ketinama panaudoti papildomam medikų algų didinimui, nes kol kas fondo biudžeto projekte šios išlaidos nėra numatytos.

„Yra suplanuotos lėšos, yra suskaičiuota, kiek reikės. Tos lėšos yra rezerve“, – sakė K.Garuolienė.

Konservatoriaus Mykolo Majausko paklausta, kodėl lėšos medikų algų didinimui nėra numatytos 2020-ųjų PSDF biudžete, viceministrė aiškino, kad tai yra susiję su besikeičiančiu medikų skaičiumi.

„Per metus keičiasi gydytojų, slaugytojų skaičiai. Slaugytojų skaičiai dabar didėja“, – tvirtino K.Garuolienė.

BFK narys Algirdas Butkevičius pareiškė, kad tokiais biudžeto planavimo principais buvo vadovaujamasi prieš dešimtmetį

„Grįžtame geriausiai 10 metų atgal, kai planinis rezervas skirsis nuo faktinio“, – sakė A.Butkevičius.

Jis pabrėžė, kad nė viena valstybė nėra „teigiamai vertinama“, jeigu metų viduryje nusprendžia didina išlaidas, taip pat siūlė prisiminti prieškrizinius 2007-2008 metus, kai viršplaninių pajamų gavusi Lietuva papildoma didino valstybės išlaidas ir dėl tokio blogo viešųjų finansų valdymo pagilino vėliau kilusią krizę.

Planuojama, kad PSDF biudžeto pajamos kitąmet turėtų augti 11,2 proc. iki 2,301 mlrd. eurų. 2021 metais fondo pajamų augimas turėtų sulėtėti iki 5,1 proc., o 2022 metais – iki 3,2 proc., jos turėtų siekti atitinkamai 2,418 mlrd. ir 2,496 mlrd. eurų. 2021 ir 2022 metais kur kas mažiau lėšų ketinama skirti ir fondo rezervui – atitinkamai 30,2 mln. ir 16,8 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius