Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FNTT: šiais metais pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas skaičius toliau auga

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) per šių metų 9 mėnesius gavo 2,5 karto daugiau pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Didžiąją dalį šių pranešimų – beveik 94 proc. – sudarė iš finansų, elektroninių pinigų įstaigų ir kitų mokėjimo įstaigų gauti pranešimai.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lyginant su praėjusių metų 9 mėn. rodikliais, šiais metais virtualiųjų valiutų operatoriai pateikė net 70 kartų daugiau pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius. FNTT naudojamai sistemai automatiškai įvertinus pranešimų rizikingumą, dėl pusės jų FNTT pareigūnai atliko papildomą analizę.

„Šiuo metu Lietuvoje veikia 788 virtualiųjų valiutų operatoriai, spartus jų skaičiaus augimas Lietuvoje lėmė ir žymų teikiamų pranešimų apie įtartinas operacijas skaičiaus didėjimą. FNTT pareigūnai atidžiai vertina šio sektoriaus bendrovių teikiamą informaciją, net pusė pateiktų pranešimų buvo papildomai analizuojami. FNTT dėmesys šiam sektoriui tik didės, todėl įmonės, suprasdamos galimo įstatymų nesilaikymo pasekmes, į pareigą teikti informaciją FNTT, tikėtina, žiūri atsakingiau“, – teigia FNTT direktorius Rolandas Kiškis.

Per šių metų 9 mėnesius beveik 1,8 karto daugėjo pranešimų, gautų iš komercinių bankų ar jų filialų. Beveik 2,3 karto daugiau pranešimų teikė ir kiti įstatyme nustatyti įpareigotieji subjektai (specializuoti bankai, prekeiviai automobiliais, unijos, notarai ir kt.). Šiek tiek daugiau nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį pranešimų gauta iš užsienio finansinės žvalgybos padalinių.

Šiais metais gerokai augo sustabdytų lėšų suma. Lyginant su praėjusių metų 9 mėnesių duomenimis, šiais metais iš Lietuvos finansų įstaigų ir kitų įpareigotųjų subjektų buvo gauta 2,3 karto daugiau pranešimų apie sustabdytas lėšas sąskaitose. Skaičiuojama, kad įpareigotieji subjektai per šių metų 9 mėnesius sustabdė 4 kartus daugiau lėšų, nei pernai per tą patį laikotarpį. Šiais metais sustabdytų lėšų suma pasiekė daugiau nei 131 mln. eurų.

FNTT pareigūnams atlikus gautų pranešimų apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius analizę, dvigubai daugiau medžiagų tolesniam tyrimui šiais metais buvo perduota Valstybinei mokesčių inspekcijai, palyginus su praėjusių metų 9 mėnesių duomenimis. Lietuvos policijai ir kitiems FNTT padaliniams perduotų medžiagų skaičius, palyginus su praėjusiais metais, kiek sumažėjo. Tačiau beveik dvigubai padidėjo medžiagų, perduotų kitoms institucijoms (tarp jų ir teisėsaugos), skaičius, lyginant su praėjusiais metais.

FNTT Priežiūros skyrius, atliekantis įpareigotųjų subjektų patikrinimus dėl galimų Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo (PPTFPĮ) pažeidimų, per praėjusius metus (nuo įkūrimo 2021 m. balandžio mėn.) patikrino 21 įmonę ir dėl įvairių PPTFPĮ pažeidimų į PPTFPĮ pažeidimų nagrinėjimo komisiją 2021 m. sprendimams priimti perdavė 12 medžiagų, o per 2022 m. 9 mėn. buvo patikrintos 22 įmonės, Komisijai perduota 16 medžiagų.

FNTT primena, kad pagal PPTFPĮ nuostatas finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai, nustatę, kad jų klientas atlieka įtartiną piniginę operaciją ar sandorį, nepaisydami piniginės operacijos ar sandorio sumos, privalo tą operaciją ar sandorį sustabdyti (išskyrus atvejus, kai dėl piniginės operacijos ar sandorio pobūdžio, jų atlikimo būdo ar kitų aplinkybių to padaryti objektyviai neįmanoma) ir ne vėliau kaip per 3 darbo valandas nuo piniginės operacijos ar sandorio sustabdymo apie šią operaciją ar sandorį pranešti FNTT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius