Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS pareigūnė: prekybos karai gali lemti ilgalaikę žalą JAV ekonomikai

Dvejus metus trunkantys prekybos karai greičiausiai paliks pėdsaką JAV ekonomikoje, nepaisant to, kad neseniai buvo sudarytas paliaubų susitarimas prekybos konflikte su Kinija, pirmadienį pareiškė JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) pareigūnė.
JAV doleriai
Doleriai / 123rf.com nuotr.

Tuo tarpu koronaviruso protrūkis Kinijoje prideda dar vieną rizikos veiksnį perspektyvoms, kurios atrodė esančios stabilios bei užtikrinančios stabilų augimą, pareiškė FRS Klivlendo regioninio banko prezidentė Loretta Mester.

„Šiuo metu sunku įvertinti ekonominio poveikio mastą, tačiau atidžiai stebėsiu šį naują neapibrėžtumo šaltinį“, – kalbėjo banko atstovė apie koronaviruso epidemiją.

Dalinio paliaubų susitarimo ginče su Pekinu pasirašymas, nepaisant likusių galioti muitų, taip pat naujos Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties su Kanada ir Meksika ratifikavimas, pasak L.Mester, padarė prekybos situaciją „šiek tiek geresne“ kalbant apie 2020 metus.

„Nepaisant to, kai kurie ilgalaikiai prekybos karo padariniai yra tikėtini“, – pažymėjo Klivlendo banko atstovė Nacionalinės verslo ekonomikos asociacijos konferencijoje.

Nors dėl sumažėjusio neapibrėžtumo verslas, prieš tai atidėliojęs planus, dabar gali būti labiau linkęs investuoti, kai kurios užsienio įmonės „perkėlė savo tiekimo grandines iš JAV įmonių, vadinasi, šis eksportas gali būti visam laikui prarastas“.

Nerimą kelia ir lėtos investicijos.

„Neinvestuojant į naujas technologijas ir kapitalą, produktyvumas ir toliau išliks silpnas, slopindamas ekonomikos augimo potencialą ir pragyvenimo lygį“, – teigė L.Mester.

L.Mester, balsavimo teisę turinti FRS palūkanų normų nustatymo komiteto narė, šiais metais buvo gana optimistiškai nusiteikusi ekonomikos perspektyvų atžvilgiu, kuri, jos teigimu, turėtų ir toliau teigiamai klostytis esant stipriai darbo rinkai ir augti maždaug 2 proc. – šiek tiek lėčiau nei pernai.

Visgi L.Mester įspėjo, kad Kinijos epidemija meta tam tikrą neapibrėžtumo šešėlį, o koronaviruso protrūkį sudėtinga palyginti su panašiomis problemomis praeityje, tokiomis kaip SARS epidemija 2003 metais, dėl kurios JAV ekonomika šiek tiek sulėtėjo.

„Tuometinė Kinija nebuvo tokia svarbi pasaulio ekonomikos žaidėja, kokia yra dabar, todėl šį kartą tikėtinas didesnis poveikis“ jei nutrūktų tiekimo grandinės arba būtų atidėtos investicijos, paaiškino L.Mester.

„Kita vertus, Kinija dabar turi daugiau išteklių epidemijai įveikti, nei ji turėjo 2003 metais“, o tai gali reikšti „trumpiau užsitęsusią“ žalą ekonomikai.

Koronaviruso protrūkio Kinijoje sukelti sutrikimai turės įtakos ir JAV ekonomikai, tačiau šio įvykio padarinių mastas vis dar nėra žinomas, pirmadienį pareiškė Baltųjų rūmų ekonomistas.

Pasaulinės akcijų rinkos pirmadienį vėl ėmė „sverdėti“, atsinaujinus baimėms dėl viruso plitimo, kai prie užsikrėtimo virusu žemėlapio prisijungė Italija, Iranas ir Pietų Korėja.

„Manau, kad koronavirusas kelia realią grėsmę. Dar negalime įvertinti visos jo reikšmės, tačiau stebime padėtį, kad pamatytume, kaip viskas klostysis“, – pareiškė Baltųjų rūmų Ekonomikos patarėjų tarybos laikinasis direktorius Tomas Philipsonas.

„Tai nereiškia, kad Kinijos įmonių veiklos trikdžiai neturės poveikio mums. Poveikį pajusime,“, – kalbėjo T.Philipsonas Nacionalinės verslo ekonomikos asociacijos konferencijoje.

Kol kas nesant protrūkio slopimo ženklų, investuotojai vis labiau nerimauja, kad pasaulio ekonomika protrūkio padarinius jaus gerokai ilgiau, tačiau ekonomistai, kaip ir T.Philipsonas, teigia, kad dar per mėginti juos paskaičiuoti.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) nuomone, geriausiu atveju koronaviruso protrūkio poveikis Kinijos ekonomikai pasireikš trumpalaikiu staigiu augimo kritimu, po kurio įvyktų toks pat staigus atsigavimas.

Daugybė bendrovių, ypač „iPhone“ gamintoja „Apple“, perspėjo, kad tiekimo iš Kinijos trikdžiai turės įtakos bendrovės finansiniams rezultatams.

Pasak T.Philipsono, JAV ekonomika yra pajėgi išlikti atspari tokiam poveikiui gyventojų sveikatai, kurį, pavyzdžiui, sukelia gripas, per metus vidutiniškai pasiglemžiantis 40 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius