Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS posėdžio protokolas: JAV ekonomikai greičiausiai reikės daugiau pagalbos

JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovai liepos mėnesio posėdyje įspėjo apie didelį neapibrėžtumą dėl tolesnės JAV ekonomikos raidos perspektyvų, kuris atsirado dėl koronaviruso pandemijos ir jos išprovokuotos ekonominės krizės, parodė FRS posėdžio protokolas.
Jungtinių Valstijų doleriai
Jungtinių Valstijų doleriai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dokumente nurodoma, kad JAV centrinio banko Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) nariai liepos mėnesio posėdyje pažymėjo, kad JAV ekonomikai greičiausiai reikės papildomos paramos, tačiau neturėjo vieningos nuomonės apie tai, kada reikėtų pradėti taikyti naujas priemones.

FOMC nariai sutiko, jog „tolesnės JAV ekonomikos raidos perspektyvos didele dalimi priklausys nuo epidemiologinės padėties ir nuo priemonių, kurių imasi vyriausybė siekdama pažaboti koronaviruso plitimą“, rašoma protokole.

Be kita ko, buvo išreikšta nuogąstavimų, jog naujų COVID-19 bangų atvejų mažo ekonominio aktyvumo laikotarpis JAV galėtų užsitęsti.

Tad „keletas posėdžio dalyvių pažymėjo, jog tam, kad ekonomika atsigautų, o infliacija grįžtų prie tikslinio 2 proc. lygio, gali reikėti papildomo skatinimo“, rašoma protokole.

Kai kurie FOMC atstovai taip pat nurodė, jog, „atsižvelgiant į JAV ekonomikos išgyvenamo sukrėtimo pobūdį, reikia galingų fiskalinių paskatų, kurios padėtų greitai pagerinti padėtį darbo rinkoje“.

Pasak tyrimų bendrovės „Oxford Economics“, posėdžio protokolas parodė, „kokį nerimą JAV centriniam bankui kelia koronaviruso pandemijos ekonomikai sukelta žala“.

„FOMC nariai įžvelgia didelę riziką, dėl kurios ūkio raidos perspektyvos gali dar suprastėti, ir ta rizika pastaruoju metu dar padidėjo, nes politikai vis nesugeba patvirtinti tolesnių pagalbos priemonių.“

FRS liepos mėnesio posėdyje nepakeitė bazinės palūkanų normos, kuri ir toliau sudaro 0–0,25 proc., ir paskelbė, jog turto pirkimas bus tęsiamas „bent iki šiol buvusiu tempu“, o tai reiškia, kad JAV centrinis bankas ir toliau kas mėnesį pirks vyriausybės obligacijų už mažiausiai 80 mlrd. JAV dolerių ir hipotekos obligacijų už 40 mlrd. JAV dolerių.

Kitas FOMC posėdis įvyks rugsėjo 15–16 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius