Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS susirinkus į paskutinį šiais metais posėdį, rinkos nesitiki palūkanų normų pokyčių

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) antradienį pradėjo savo paskutinį 2019 metais posėdį, rinkoms iš esmės nesitikintis palūkanų normų pokyčių.
JAV Federalinio rezervo (FED) pastatas
JAV Federalinio rezervo (FED) pastatas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pinigų politikos formuotojai, šių metų vasarą ir rudenį tris kartus sumažinę bazinę palūkanų normą, teigė darantys pertrauką, kad galėtų įsitikinti, kaip seksis didžiausiai pasaulio ekonomikai.

Centrinis bankas, atsižvelgdamas į gerus naujų darbo vietų duomenis bei stabilias vartotojų išlaidas, mano, kad Jungtinių Valstijų ekonomika pasirodė besanti „atspari“ lėtėjančios pasaulio ekonomikos ir prekybos karo su Kinija akivaizdoje, nors abu šie veiksniai nusmukdė amerikiečių gamybos apimtis.

Planuojama, kad JAV centrinis bankas savo sprendimą bei naujausias ekonomines prognozes paskelbs trečiadienį, 22 val. Lietuvos laiku, o netrukus po to įvyks FRS vadovo Jerome'o Powello spaudos konferencija.

Remiantis oficialiais penktadienį paskelbtais duomenimis, praėjusį mėnesį naujų darbo vietų skaičius pralenkė lūkesčius.

„Tai suteikia FRS ramybės stovint prie 2020-ųjų slenksčio ar žengiant į naujus metus“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė „Grant Thornton“ vyriausioji ekonomistė Diane Swonk.

Ateities sandorių rinkos antradienį prognozavo, kad FRS nesiims reikšmingų žingsnių iki kitų metų rugsėjo.

Jungtinėse Valstijose vartotojų išlaidos ir pasitikėjimas yra stiprūs, būsto rinka auga, o nedarbo lygis vis dar yra labai žemas, nes samdymo apimtys neslopsta. Ir nors trečiąjį ketvirtį bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas sulėtėjo, tačiau vis tiek buvo geresnis nei tikėtasi.

Jei Vašingtonui ir Pekinui pavyktų sudaryti dalinį prekybos susitarimą ir bent jau nutraukti priešiškus veiksmus, tai galėtų suteikti smarkų postūmį verslui.

Visgi ekonomistai teigia, kad FRS netrukus gali vėl susidurti su spaudimu atnaujinti palūkanų normų mažinimo politiką.

Ir netgi atsižvelgiant į teigiamus duomenis, negalima nepastebėti išlikusių nepalankių veiksnių. Pavyzdžiui, pakoreguotos pagal infliaciją, vartotojų išlaidos spalį buvo mažiausios nuo vasario mėnesio.

Jeigu BVP augimas nukris žemiau 2 proc. paskutinį šių metų ir pirmąjį 2020 metų ketvirtį, FRS gali būti priversta skatinti ekonomiką, pažymėjo tyrimų įmonės „High Frequency Economics“ vyriausioji ekonomistė Rubeela Farooqi.

„Jie gali būti priversti veikti iki pirmojo ketvirčio pabaigos“, – pareiškė ekonomistė naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius