TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

FRS vicepirmininkė: bazinės palūkanų normos didinimo ciklo pertrauka rugsėjį – netikėtina

JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) vicepirmininkė ketvirtadienį pareiškė, kad šiuo metu nėra jokios priežasties svarstyti apie bazinės palūkanų normos didinimo pertrauką rugsėjį, atsižvelgiant į sparčiai augančią infliaciją.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Infliacija Finansai

„Šiuo metu labai sunku įžvelgti pauzės galimybę“ FRS posėdyje rugsėjį, interviu kanalui CNBC teigė Lael Brainard.

„Dar turime daug nuveikti, kad infliacija sumažėtų iki 2 proc. tikslo“, – pridūrė pareigūnė.

Ji pabrėžė, kad centrinio banko prioritetas yra sumažinti infliaciją, net jei dėl to sulėtės JAV ekonomika, tačiau teigė, kad dar per anksti spręsti, kada paklausa sumažės, o darbo jėgos pasiūla padidės.

Kaip ir FRS pirmininkas Jerome‘as Powellas, L.Brainard pažymėjo, jog palūkanų normos didinimo klausimas sprendžiamas remiantis ekonominiais duomenimis.

Bet kokie sprendimai, susiję su rugsėjo mėnesiu, turės palaukti, kol bus paskelbti vasaros mėnesių duomenys.

Trumpalaikėje perspektyvoje, pasak L.Brainard, du papildomi bazinės palūkanų normos pakėlimai puse procentinio punkto per posėdžius birželio 14–15 ir liepos 26–27 dienomis tikėtini kaip „pagrįsta trajektorija“.

FRS nuo kovo mėnesio du kartus padidino bazinę palūkanų normą – iš viso trimis ketvirtadaliais procentinio punkto, o anksčiau pranešė, kad tikėtini keli padidinimai puse procentinio punkto, centriniam bankui mėginant sumažinti aukščiausią per daugiau nei keturis dešimtmečius infliaciją nenustumiant nuo bėgių ekonomikos.

„Mes tikrai padarysime tai, kas būtina, kad infliacija vėl sumažėtų, – pažadėjo L.Brainard. – Tai yra mūsų iššūkis „numeris vienas“.

Žengdama dar vieną svarbų žingsnį įprastos praktikos link, FRS taip pat pradėjo mažinti savo balansą po to, kai pirmosiomis COVID-19 pandemijos dienomis paskelbė obligacijų ir hipoteka užtikrintų vertybinių popierių pirkimo programą, skirtą finansų rinkoms stabilizuoti.

FRS nustojo vykdyti tokius pirkimus kovo mėnesį.

„Kalbant apie mūsų priemones [kovoje su infliacija], jos yra labai veiksmingos vėsinant bendrą paklausą“, – pridūrė L.Brainard, išreikšdamas pasitikėjimą FRS gebėjimu sumažinti infliaciją.

Tačiau pareigūnė pripažino, kad centrinis bankas negali nieko padaryti dėl tiekimo grandinių trikdžių, paskatinusių kainų augimą, kai paklausa sparčiai viršijo turimų prekių pasiūlą.

Infliacija JAV balandį šiek tiek sulėtėjo, bet vis dar išlieka aukšta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius