Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Galutinis Seimo sprendimas: „Vaiko pinigai“ nuo sausio 1 d. kils iki 60 eurų

Seimas antradienį po blaškymosi pritarė, kad „vaiko pinigai“ nuo sausio 1 dienos didėtų nuo 50 iki 60 eurų. Dar išvakarėse nebuvo aišku, nuo kurio kitų metų mėnesio auga išmokos vaikams.
Ramūnas Karbauskis
2020 metų biudžeto priėmimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keletą mėnesių trukęs mūšis dėl „vaiko pinigų“ baigtas – Seimas pritarė, kad nuo sausio 1 dienos universalioji dalis augtų 10-čia eurų – nuo 50 iki 60 eurų.

Tuo metu daugiavaikėms, nepasiturinčioms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms „vaiko pinigai“ dar papildomai kils nuo 20 iki 40 eurų.

Už balsavo 111 Seimo narių, prieš – 3, susilaikė – 6.

Pirmadienį, trečią kartą pataisiusi 2020 metų valstybės biudžeto projektą, Vyriausybė nusileido ir „vaiko pinigams“ papildomai skyrė 40 mln. eurų. Antrą kartą patobulintame biudžete buvo numatyta, kad ši išmoka turėtų didėti tik nuo liepos 1-osios.

Posėdžio metu kalbėjęs Robertas Šarknickas pasisakė už šios išmokos didinimą ir tvirtino, kad įvedus „vaiko pinigus“ Raudonojo Kryžiaus skyriuose pradėjo mažėti pagalbos prašančiųjų eilės.

O socialdemokratas Algirdas Sysas, nors ir tvirtino, kad balsuos už šį pasiūlymą, stebėjosi, kad dėl „vaiko pinigų“ valdantieji itin blaškėsi.

„Čia geras pavyzdys, kai reikalingas dalykas tampa vidinės politinės kovos įrankiu. Kiek kartų keitėte savo nuomonę? Praeitą posėdį balsavote už tai, kad būtų 60 eurų, prieš tai 70 eurų. Tai nuo sausio, tai nuo liepos. Vaiko pinigai yra gerai, bet šeimai žymiai svarbiau yra darbo užmokestis, o pažadai tėveliams, tai yra darbuotojams, netesimi. Pavyzdžiui, dėl bazinio dydžio – iki šiol daug žadėjote, bet nieko nepadarėte“, – sakė A.Sysas.

Tuo metu liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad „vaiko pinigai“ yra gera priemonė kovojant su skurdu, bet to dešimties eurų padidinimo šeimai nepasijus dėl įvedamų naujų mokesčių.

Jai pritarė liberalas Simonas Gentvilas, teigęs, kad kurti gerovės valstybę per išmokas yra trumparegiška.

Nuo 2021 metų išmoka dar didės

Seimas priėmė valdančiųjų siūlymą, kurį teks įgyvendinti jau kitai Vyriausybei. Nuo 2021 metų universalios vaiko išmokos dydis numatytas 70 eurų, gausioms ir nepasiturinčioms šeimoms – 110 eurų.

„Tai yra tas skaičius, kuris toliau leis mažinti santykinį skurdą šeimose su vaikais. Gal po 2020 metų rinkimų pasikeis Vyriausybė, gal nepasikeis, bet pažadas bus įgyvendintas, lygiai taip pat elgiasi visos daugumos. Čia mūsų rinkimų pažadas, mes jį privaloma vykdyti ir tikiuosi iš esmės bendro Seimo pritarimo, nes idėja gera“, – sakė „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Bet toks „valstiečio“ teiginys sukėlė konservatorės Gintarės Skaistės pasipiktinimą, kuri tvirtino, kad smagu įgyvendinti rinkimų pažadas, kai kadencija baigiasi.

„Tai 3030 metais gal žadėkite šimtą, tūkstantį „vaiko pinigams“? Koks skirtumas, nes jūsų nebebus. Ypatingai nekorektiška, kai savo pažadus permetate kitai Vyriausybei“, – sakė G.Skaistė.

Grasino net koalicijos tvarumui

Svarstant 2020 metų valstybės biudžetą, „vaiko pinigai“ buvo bene daugiausiai aistrų sukėlusi tema, grasinusi net koalicijos tvarumui. Iš pradžių „valstiečiai“ žadėjo, kad vaiko pinigai kitąmet kils iki 70 eurų, tačiau tokiam pasiūlymui nepritarė Vyriausybė. Tokiu posūkiu ypač buvo nepatenkinti socialdarbiečiai, kurie tvirtino, kad 70 eurų buvo numatyta koalicinėje sutartyje.

Kitais metais universalią išmoką turėtų gauti apie 521,9 tūkst. vaikų, papildomai skiriamą išmoką – apie 151,6 tūkst. vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius