Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 02 /13:33

Gimė „Luminor“: vardas vienas, bet dar veikia kaip du bankai

Nors spalio 1 d. veiklą pradėjęs „Luminor“ sujungė „Nordea“ ir DNB bankus į vieną, tačiau kol klientai neturės vienodų sąlygų ir aptarnavimo, naudosis skirtingomis internetinės bankininkystės sistemomis, o SEB bankomatais galės naudotis tik buvę DNB klientai. Tačiau banko vadovybė žada reikšmingų pokyčių ateityje. Po šio susijungimo vos trys bankai Lietuvoje valdo 84 procentus paskolų rinkos, bet banko vadovas tikina, kad konkurencija tik didės.
Luminor logotipas
Luminor logotipas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Pastarosiomis savaitėmis ir kelis mėnesius sukūrėme vieną didžiausių finansinių institucijų Baltijos šalyse. 15 mlrd. eurų turto, 1,5 mlrd. eurų kapitalo, tai sudaro 17 proc. pirmojo lygmens kapitalo pakankamumą. Tai fantastiška pradžia verslui, ypač bankininkystės industrijoje, kurioje vyksta reikšmingi pokyčiai“, – spaudos konferencijoje teigė „Luminor Group“ Direktorių Tarybos pirmininkas Nilsas Melngailis.

„Luminor Group“ vykdomasis direktorius Erkki’s Raasuke’as patikino, kad seni darbo metodai turi keistis.

„Anksčiau įprasti verslo modeliai keičiasi ir turi pasikeisti. Bankininkystė po 5-7 metų atrodys gerokai kitaip, nei dabar įprasta. Norime būti šių pokyčių priešakyje, ir tam turime daryti drąsius žingsnius, – sakė E.Raasuke’as. – Mes būsime vienintelis žaidėjas, kuris dedikuotas išskirtinai Baltijos šalims. Kiti rinkos dalyviai pagrindines būstines turi kitose šalyse, o Baltijos šalių rinkos jiems sudaro mažąją dalį.“

Jis akcentavo, kad dviejų atskirų bankų vadovybės artimiausiu turės būti sujungtos, taip pat reikės atlikti daug kitų pasirengimo darbų.

„Esame viena organizacija, bet dar nesame viena komanda. Reikės mokytis dirbti kartu. Per artimiausiu metu labiausiai orientuosimės į stabilų klientų aptarnavimą“, – patikino E.Raasuke’as.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Luminor logotipas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Luminor logotipas

Per metus keliamas tikslas, kad „Luminor“ kolektyvas taptų viena komanda.

„Tuomet po vienu stogu nebus dviejų atskirų durų – vienų DNB ir kitų „Nordea“ klientams. Įžvelgiame, kad per pirmus 6-12 mėn. ateisime į rinką su drąsiais naujais pasiūlymais skaitmeninėje arenoje. Nebijome investuoti į ateitį. Be investicijų naujas verslo modelis negali būti pastatytas“, – žurnalistams tikino E.Raasuke’as.

Planuojama peržiūrėti banko skyrių tinklą – yra vietų, kur bankas paveldėjo šalia įsikūrusius du atskirų bankų skyrius.

„Žiūrint į ateitį, „Luminor“ bus paprastesnė, tačiau labiau sukoncentruota organizacija“, – sakė E.Raasuke’as.

Banko vadovai patikino, kad „Luminor“ struktūra ir valdymas formuojamas taip, kad bankas būtų paruoštas žengti į kapitalo rinkas – galimiems akcijų platinimams ar kitiems būdams pritraukti kapitalo.

A.Načajus: konkurencija didės, parduoti banko neketinama

„Luminor“ vadovu Lietuvoje paskirtas Andrius Načajus patikina, kad trečias didelis žaidėjas rinkoje, kuris orientuosis tik į Baltijos šalys, užtikrins didesnę konkurenciją rinkoje. Tačiau permainų laikotarpiu tikėtina, kad „Luminor“ veikla nebus optimali – šiemet didelio paskolų portfelio augimo nesitikima.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Načajus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Načajus

„Vienas iš šito susijungimo pliusų yra, kad atsiranda rimtas konkurentas dviem didiesiems bankams. Ne tik tam tikroje nišoje, bet visuose segmentuose, kuris gali investuoti į technologijas ir sprendimus. Manau šitas žingsnis tik padidins konkurenciją tarp didžiųjų bankų“, – sako A.Načajus.

Jis patvirtino, kad atskiruose segmentuose bankai jaučia vis augančią konkurenciją iš finansinių technologijų bendrovių, siūlančių alternatyvius perlaidų, investavimo, skolinimo sprendimus.

„Tokio plano, kad akcininkai parduos „Luminor“, nėra. Yra planas padaryti jį sėkmingu, padaryti patraukliu, ir planas A – listinguoti bendrovę. Ne tik dėl to, kad būtų galima pritraukti kapitalo, ar kapitalą atsiskiesti. Bet kad taptų dar labiau vietinis bankas, kad akcininkai būtų vietiniai – per pensijų fondus, draudimo bendroves ir panašiai“, – žurnalistams kalbėjo A.Načajus.

A.Načajus neigia ir gandus, kad įsigyti „Luminor“ ketina Lenkijos bankas.

„Mūsų vadovybė šios struktūros yra ir akcininkai. Jei kažkoks lenkų bankas mus pirktų, aš turbūt žinočiau, šiandien tokių duomenų neturiu“, – patikino A.Načajus.

Jis taip pat įvertino, kad rinkoje nebeliko vietos dar vienam bankui, kuris teiktų visą paslaugų spektrą – konkurencija tik augs dėl finansinių technologijų bendrovių.

Laikinai veiks kaip „Siamo dvynys“

Artimiausiu metu „Luminor“ klientai toliau naudosis tarsi dviem atskirais bankų tinklais – atskiros internetinės bankininkystės, skyriai, paslaugų įkainiai, o SEB bankomatais naudotis galės tik buvę DNB klientai.

Abiejų buvusių bankų klientai iškart gali naudotis bendru bankomatų tinklu be papildomų gryninimo ar kitų mokesčių, tačiau yra ir niuansų.

Jei DNB ir „Nordea“ bankomatuose sąlygos klientams yra vienodos, tai buvę „Nordea“ klientai negali naudotis SEB banko valdomais bankomatais be papildomų mokesčių – tą gali tik buvę DNB klientai.

Atitinkamai, SEB banko klientai neįgijo teisės naudotis „Nordea“ bankomatais be papildomų mokesčių – tokia partnerystė galiojo tik DNB tinkle.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Luminor logotipas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Luminor logotipas

Artimiausiu metu klientų sąskaitos ir kita susijusi informacija išliks nepakitusios, nesikeis ir paslaugos bei jų kainos, esamos paslaugų taisyklės. DNB ir „Nordea“ klientai toliau naudosis atskiromis internetinės bankininkystės svetainėmis, atskirais bankų skyriais.

Tiesa, „Luminor“ sukūrė kelis „dvigubus“ banko skyrius, kur paslaugas gali gauti abiejų buvusių bankų klientai.

„Luminor“ perėmė visus įsipareigojimus iš DNB ir „Nordea“ bankų Baltijos šalyse – sutartys, sąlygos ir įsipareigojimai išliks nepasikeitę, banke toliau galima naudotis turimomis kortelėmis. Bankas žada artimiausiu metu pasiūlyti naujų kortelių, vienodinti paslaugas ir įkainius.

Artimiausiu metu paskolų portfelio smarkiai neplės

Pasak naujojo banko vadovo Lietuvoje, artimiausiu metu bus orientuojamasi, kad esamiems klientams būtų užtikrinta sklandi banko veikla. Todėl veiklos plėtra bus apribota.

„Trumpalaikėje perspektyvoje labai didelių veiklos rezultatų pagerėjimų sunku būtų tikėtis, yra daug kompleksiškumo, nežinomųjų ir tai neleis mums maksimaliai efektyviai veikti pirmus tris mėnesius. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tikimės, kad sujungimas duos apčiuopiamą rezultatą“, – sako A.Načajus.

Jis pažymėjo, kad šiemet nesitikima didelio paskolų portfelio augimo.

Sujungimas taip pat reiškia, kad mažės banko darbuotojų skaičius.

„Per susijungimus labai retai kada išlieka darbuotojų skaičius toks, koks buvo atskirose organizacijose. Bus kur persidengia funkcijos, darbuotojai, ir po kurio laiko, kai spėsime peržiūrėti, bus priimti sprendimai dėl galutinio darbuotojų skaičiaus. Kiek mažės, sunku dar pasakyti“, – sakė A.Načajus.

„Luminor“ artimiausiu metu planuoja uždaryti perteklinius bankų skyrius – kai kuriose vietovėse yra po du buvusių bankų padalinius.

Sistemos suvienodės per 3 metus

Šiuo metu klientai naudosis atskiromis – DNB ir „Nordea“ – internetinės bankininkystės sistemomis ir paslaugomis. Suvienodinti sistemas užtruks iki trijų metų, paaiškino A.Načajus.

„Šiai dienai turimos sutartys, aišku, nesikeičia. Paskolų srityje kainodara jau suvienodinta nuo šiandien pietų – nebus, kad nuėjus į vieną banką pasiūlymas bus vienoks, o į kitą – kitoks“, – sako A.Načajus.

Jis skaičiuoja, kad „Luminor“ pagal turto dydį Lietuvoje užims trečią vietą, o pagal išduotų paskolų vertę – antrąją. Dalį buvusių „Nordea“ paskolų Baltijos šalyse perėmė Skandinavijoje veikianti „Nordea“ grupė.

„Paskolų išdavimo sąlygos, vertinimo kriterijai nesikeičia. Kasdienės bankininkystės įkainiai dar yra skirtingi, pavedimų, kortelių įkainiai – tai bus suvienodinta artimiausiu metu. Patys paskolų standartai nesugriežtėjo. Sutartys dar liks skirtingos, skirtingi ir procesai. Kalbant apie pavedimus, pagrindinis mūsų tikslas nėra papildomai uždirbti, siekiame padaryti, kad klientams nereikėtų mėtytis, kur pigiau, o kad būtų vienodos sąlygos“, – sako A.Načajus.

Trys bankai – 84 proc. rinkos

Nuo spalio 1 d. trims didžiausiems bankams Lietuvoje tenka apie 84 procentus paskolų rinkos, kuri, Lietuvos banko duomenimis, siekia 26,4 mlrd. eurų.

Bendras „Nordea“ ir DNB banko paskolų portfelis, vertinant skelbtus I pusmečio veiklos rezultatus, siekia apie 5,42 milijardo eurų – tai apie 29 procentus paskolų rinkos Lietuvoje.

Daugiausiai paskolų Lietuvoje išdavęs SEB bankas (5,58 mlrd. eurų), po jo rikiuojasi „Swedbank“ su 4,53 mlrd. eurų paskolų.

Po susijungimo „Luminor“ tapo trečiu pagal dydį banku Baltijos bankininkystės rinkoje, turinčiu 16 proc. indėlių ir 23 proc. paskolų rinkos dalį. Bendras „Luminor“ paskolų portfelis, įskaitant paskolas privatiems ir verslo klientams, sieks apie 12 mlrd. eurų, indėliai sudarys 9 mlrd. eurų. „Luminor“ banko 1 lygio kapitalo rodiklis sieks 17 proc. arba 1,6 mlrd. eurų.

„Luminor“ akcijas šiuo metu valdo Suomijos finansinių paslaugų grupė „Nordea“ (56 proc.) ir Norvegijos bankas DNB (44 proc.).

„Mes pasiruošę užtikrinti reikiamas investicijas į „Luminor“ informacinių technologijų vystymą, kad per artimiausius metus sukurtume šiuolaikinį, visiškai skaitmeninį finansinių paslaugų teikėją“, – teigė „Luminor Group“ Direktorių tarybos pirmininkas N. Melngailis.

„Luminor“ žada efektyviai veikti ir plėstis visame regione, teikiant ypatingą dėmesį vietos rinkoms ir santykiams su klientais.

„Mūsų pagrindiniai klientų segmentai bus vietos kompanijos ir finansiškai aktyvūs bei verslūs žmonės“, – tikino „Luminor“ vykdomasis direktorius E.Raasuke'as.

Anksčiau du kartus „Luminor“ sujungimas buvo atidėtas – Europos Komisija leidimą sandoriui išdavė rugsėjo antroje pusėje.

Žada, kad finansavimo nepritrūks

„Mes sujungėme dvi organizacijas, kurios kartu per metus uždirba 100 mln. eurų pelno. Tai didelis pinigų kiekis, pinigai uždirbami, kol kalbamės. Jaučiame, kad turime stiprius pinigų srautus finansuoti veiklą ir investicijas ateityje“, – apie kapitalo poreikį kalbėjo E.Raasuke'as.

Banko vadovai patikino, kad su akcininkais sutarta dėl nuoseklių investicijų į technologijas.

„Jie (akcininkai – red.) yra įsipareigoję prisidėti prie „Luminor“ sėkmės ir užtikrins finansavimą artimiausioje ateityje. Tol, kol turime idėjų, kurios logiškos ir prisideda prie verslo, tol taip bus ir toliau“, – sakė N.Melngailis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius