Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimė vaikas? 9 išmokos, kurios priklauso sulaukus naujo šeimos nario

Vaiko gimimas tėvams atneša ne tik džiaugsmo, bet ir naujų išlaidų bei įsipareigojimų. Dalį jų padengti padeda valstybė, mokėdama įvairaus dydžio išmokas. 15min pateikia sąrašą išmokų, kurios priklauso vaiko susilaukusiems žmonėms. Sužinokite, kaip jomis pasinaudoti.
Vaiko pinigai
Vaikai ir pinigai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vaikų auginimas net ir stabiliais laikais reikalauja daug nuolatinių išlaidų, tad esant ekonominiam neapibrėžtumui ir itin aukštai infliacijai socialinės išmokos gali bent kiek palengvinti šeimos finansinius iššūkius.

„Sunkiausiai gyvena vieniši tėvai ir daugiavaikės šeimos, jos daugiausia susiduria su skurdo rizika. Daugiavaikės šeimos gauna truputį didesnius vaiko pinigus, bet jų ir poreikiai yra gerokai didesni. Tad infliacija jiems smarkiai smogia. O vienišos mamos dažniausiai susiduria su labai dideliais iššūkiais, nes sunku derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus“, – 15min sakė Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo direktorė Aistė Adomavičienė.

Marijos Krutulytės nuotr./Aistė Adomavičienė
Marijos Krutulytės nuotr./Aistė Adomavičienė

Ji pastebėjo, kad svarbus klausimas šalia išmokų yra ir paslaugų prieinamumas, vaikų užimtumas.

„Tarkime, ar vaikai turi galimybę kažkur praleisti laiką. Jei tai yra mokyklinio amžiaus vaikai, pradinukai, jiems stovyklos yra ganėtinai brangios. Dažnai nukrypstama nuo šio klausimo, yra parama, vaiko pinigai ir visa kita, bet jei tėvai norėtų išleisti vaikus į stovyklą, viena savaitė joje suvalgytų viso mėnesio vaiko pinigus ir dar neužtektų. Turime rūpintis išmokomis, bet nepamiršti ir paslaugų“, – kalbėjo pašnekovė.

Vilniaus universiteto Socialinės politikos katedros docentė Jekaterina Navickė15min sakė, kad Lietuvoje dauguma socialinės paramos išmokų yra menkos, jei lyginsime su Europos Sąjungos kontekstu.

„Visgi socialinė apsauga, gimus vaikui, yra gana dosni ir išsiskiria savo dosnumu iš visų kitų sričių, jeigu lyginsime su nedarbo išmokomis, pensijomis, negalia“, – kalbėjo pašnekovė.

Visgi ekspertė pastebėjo disbalansą, kai kalbama apie išmokas, mokamas stažo nesukaupusiems tėvams.

Asmeninio archyvo nuotr./Jekaterina Navickė
Asmeninio archyvo nuotr./Jekaterina Navickė

„Socialinio draudimo išmokos yra dosnios, ilgos trukmės, yra aukštos pakeitimo normos, didelė dalis buvusios algos yra kompensuojama. Bet kai kalbame apie žmones, kurie neturi pakankamai socialinio draudimo stažo ir negali gauti išmokų iš „Sodros“, ten yra didžiausios spragos. Jeigu turi stažą, išmokos yra gana dosnios, o kitoms motinoms – labai kuklios. Balanso trūksta“, – įvardijo J.Navickė.

Žemiau rasite sąrašą visų išmokų, kurios mokamos gimus vaikui, sužinosite, kur kreiptis, norint jas gauti, bei kokiais atvejais jos nepriklauso.

1. Vienkartinė išmoka nėščiai nedirbusiai moteriai

Jei moteris nedirbo ir nesukaupė reikiamo motinystės socialinio draudimo stažo, ji negali pretenduoti į motinystės išmoką iš „Sodros“. Taigi, likus 70 kalendorinių dienų iki numatomos gimdymo datos, jai mokama vienkartinė 295,78 euro dydžio išmoka.

Dėl šios išmokos ji gali kreiptis per 12 mėnesių nuo dienos, kai iki numatomo gimdymo datos buvo likę 70 kalendorinių dienų.

Camylla Battani/ Unsplash/Nėštumas
Camylla Battani/ Unsplash/Nėštumas

Dėl išmokos reikėtų kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę arba prašymą pateikti spis.lt

2. Vienkartinė išmoka vaikui

Visiems gimusiems vaikams Lietuvoje mokama vienkartinė 506 eurų dydžio išmoka. Dėl jos skyrimo asmuo gali kreiptis per 12 mėnesių nuo vaiko gimimo dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius