Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaro ir lino parduotuvėse Vilniaus senamiestyje – rekordinė suma vokeliuose

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kurio metu išaiškinta viena didžiausių sumų, sumokėtų darbuotojams kaip atlygis vokeliuose.
Vis labiau vasarėjanti Nida
Vis labiau vasarėjanti Nida / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įtariama, kad Vilniaus Senamiestyje gintaro dirbiniais ir lino tekstile prekiaujančių parduotuvių tinklo savininkė per penkerius metus darbuotojams sumokėjo daugiau kaip 520 tūkst. eurų neapskaityto darbo užmokesčio.

Pasak FNTT pranešimo, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad verslininkė oficialiai deklaravo, kad per penkerius veiklos metus 7 parduotuves turinčios įmonės pardavėjoms kaip atlyginimas buvo sumokėta 300 tūkst. eurų suma.

Kiekviena parduotuvės darbuotoja uždirbdavo minimalų mėnesinį atlyginimą, tačiau savininkė už sėkmingesnę prekybą pardavėjas skatindavo dar papildomu neoficialiu atlyginimu.

FNTT įtaria, kad neoficialaus atlyginimo dydis priklausydavo nuo gintaro ar lino dirbinių pardavimų. Pavyzdžiui, vasarą, kai Vilniuje lankydavosi daugiau užsienio turistų, kurie užsukdavo į Senamiestyje įsikūrusias parduotuves ir įsigydavo suvenyrų, neoficialūs papildomi atlyginimai pardavėjoms būdavo išmokami didesni.

Keliautojų skaičiui, kartu ir apyvartai, sumažėjus, pardavėjų atlyginimai irgi sumažėdavo arba iš viso nebuvo mokami.

FNTT Tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad per penkerius metus 83 pardavėjoms galėjo būti išmokėti atlyginimai vokeliuose, kurių bendra suma siekia 500 tūkst. eurų. Įtariama, kad per šį laikotarpį, mokėdama pardavėjoms dalį neapskaityto atlyginimo, gintaru ir linu prekiaujanti įmonė „sutaupė“ 380 tūkst. eurų gyventojų pajamų bei socialinio draudimo mokesčių ir įmokų į garantinį fondą.

Be to, ne visi parduoti gintaro ir lino gaminiai buvo apskaitomi įmonės buhalterijoje. Skaičiuojama, kad per minėtus įmonės veiklos metus buhalterijoje neužfiksuota pardavimų už 490 tūkst. eurų bei išvengta sumokėti 75 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Įmonės savininkė, kuri 2012 metais jau buvo teista už mokėtus atlyginimus vokeliuose, kaltinama apgaulingu apskaitos tvarkymu ir neteisingų duomenų pateikimu. Antrą kartą teisiamos verslininkės baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius