-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos skolų drama pasauliui primena 2001 metais bankrutavusią Argentiną

Graikijai balansuojant ant bankroto ribos ir nerandant susitarimo su kreditoriais, pasaulis prisimena Argentinos defolto istoriją. 2001 m. ši Pietų Amerikos valstybė bankrutavo turėdama beveik 100 mlrd. dolerių dydžio skolą ir buvo nublokšta į ekonominę krizę, iš kurios iki galo neišsikapstė iki šiol, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Argentinos vėliavą laikantis berniukas
Argentinos vėliavą laikantis berniukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip ir Graikija, Argentina ilgą laiką gyveno ne pagal savo išgales dar nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio. Skola ypatingai smarkiai išaugo paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kuomet Buenos Airės pasiskolino pinigus kovai su infliacija programai, pagal kurią vyriausybė nacionalinę valiutą pesą pririšo prie JAV dolerio kursu vienas prie vieno.

Kurį laiką ši programa sėkmingai atliko savo vaidmenį kovojant su hiperinfliacija – problema, kuri Argentiną kamavo apie keturis dešimtmečius.

Kaip ir Graikija, Argentina ilgą laiką gyveno ne pagal savo išgales dar nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio. 

Tačiau tai kainavo šaliai milžiniškus pinigus ir finansinės šalies bėdos ypatingai skaudžiai atsiskleidė 1999 m., kuomet pasaulinė finansų krizė Argentinoje sukėlė recesiją.

Reaguodama į Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reikalavimus, Argentina ėmėsi taupymo priemonių ir mokesčių kėlimo, o tai paskatino streikus šalyje ir didžiulį gyventojų nepasitenkinimą.

Vis garsiau kalbant apie krizės grėsmes, argentiniečiai per mažiau negu tris mėnesius iš bankų pasiėmė apie 22 mlrd. JAV dolerių.

2001 m. gruodį, bandydamas kovoti su šiuo reiškiniu, šalies ekonomikos ministras Domingo Cavallo įsakė užšaldyti bankų indėlius, kurių vertė siekė 70 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius