-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grynųjų gelbėjimo vasara: į prieigą prie pinigų baksnoja ne tik Lietuvos valdžia

Birželio mėnesį Lietuvoje priėmus įstatymą dėl atlyginimo mokėjimo tiesiai į banko sąskaitas, kilo diskusijos dėl grėsmės pinigų išgryninimui. Finansų įstaigoms bankomatai kainuoja daugiau nei elektroniniai sprendimai, tačiau valdžia ragino užtikrinti prieigą prie grynųjų netgi įstatymais. Tokia gynyba – ne tik mūsų parlamentarų iniciatyva. Nors pasaulis juda link atsiskaitymo elektroniniu būdu, kai kur jau pastebima, kad inovacijos šiek tiek pralenkia visuomenės poreikį.
Eurai
Eurai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Birželio mėnesį priėmus įstatymą, kad nuo 2022 m. sausio 1 d. atlyginimai Lietuvoje bus išmokami tik pavedimais, taip pat buvo pasirašytas moratoriumas tarp Lietuvos bankų, siekiant, kad Lietuvoje padaugėtų vietų, kuriose galima išsigryninti pinigus.

Lietuvos bankų asociacija (LBA) šį susitarimą įvardijo kaip „savanorišką“, tačiau pabrėžė, kad toks žingsnis yra sveikesnė alternatyva konkurencinei aplinkai nei siūlymai įstatymais įpareigoti šios funkcijos imtis finansų rinkos dalyvius.

Spaudimo didinti galimybes išgryninti pinigus būta – prieš pasirašant memorandumą, Seime norėta įpareigoti didžiuosius bankus, kad ne mažiau nei 95 procentai šalies gyventojų turėtų galimybę pasiekti bankomatą 5 kilometrų atstumu.

Tačiau Seimo noras paspausti bankus išlaikyti prieigą prie grynųjų nėra unikalus. Panašių istorijų matoma ir kitose Europos šalyse, ypač pastaruoju metu.

Kaip atrodome Europos kontekste?

Lyginant su kitomis Europos šalimis, Lietuva pinigų išsigryninimo galimybėmis gali lygintis su Šiaurės šalimis – bankomatai šių valstybių teritorijoje yra aptinkami rečiausiai ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius