Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gudri verslo apgaulės schema – ir vėl Lietuvoje: kaip nepasimauti ant sukčių kabliuko

„European Business Number“ (EBN) ir toliau bando išvilioti pinigų iš visos Europos verslininkų, įskaitant ir lietuvius. Dar viena Lietuvos įmonė gavo keistą laišką, kuris, pasirodo, iš tiesų yra sutartis, įpareigojanti įmonę per trejus metus sumokėti daugiau nei 2 tūkst. eurų.
„Transaudra“ gavo tokią anketą
„Transaudra“ gavo tokią anketą / „Transaudros“ nuotr.

Štai kaip veikia EBN apgaulės schema. Įmonės tiek Lietuvoje, tiek kitur Europoje gauna laiškus, kurie atrodo kaip blankai. Juose prašoma neva patikslinti informaciją apie savo įmonę ir panaudojant jau įdėtą voką grąžinti blanką įmonei. Sudaromas įspūdis, kad už tai yra siūlomos reklamos paslaugos, įtraukiant bendrovę į tam tikrą katalogą. Tačiau užpildymas ir išsiuntimas reiškia, kad įmonė iš tiesų pasirašė sutartį su EBN ir dabar jai pradės plaukti sąskaitos – per trejus metus įsipareigojama sumokėti daugiau nei 2 tūkst. eurų.

15min jau ne kartą rašė apie paslydusias Lietuvos įmones, tačiau EBN vis dar ieško lengvatikių. Ir kartais randa. Nekaltai atrodantį laišką su prašymu patikslinti PVM mokėtojo kodą gavo ir Lietuvos įmonė „Transaudra“.

„Turbūt nemažai įmonių, susijusių su eksportu ar importu, pirkimais užsienyje gauna laiškus, kuriuose prašoma nurodyti lietuvišką PVM mokėtojo kodą. Išsiaiškinome, jog, nusiuntus ir pasirašius tą dokumentą, kas metus reikės mokėti po 771 eurą trejus metus. Kadangi dabar siekėme susigrąžinti Vokietijos PVM už degalus, patys iki galo neįsigilinę į laiško esmę tiesiog įrašėme lietuvišką PVM kodą ir išsiuntėme, galvodami, kad taip reikalauja įstatymas“, – 15min pasakojo įmonės atstovai.

Įmonė EBN, pasak jo, laiške prašo kuo skubiau pateikti jiems reikalingą informaciją.

„Įsigilinę supratome reikalo rimtumą. Išeitis yra. Nuo laiško gavimo dienos per 14 dienų yra galimybė atšaukti sutartį. Laiškus siunčia EBN iš Vokietijos“, – pasakojo įmonės atstovai.

Pasak jų, „laiške smulkiomis raidėmis parašyta, kad tai yra sutartis ir prisiimti įsipareigojimai. Mainais jie žada reklamos paslaugas, tačiau tai galima pastebėti gerai įsigilinus“.

„Transaudrai“ dar pasisekė – regis, kad pavyks sutartį atšaukti. Tačiau 15min yra rašęs ir apie mažiau sėkmingą šios apgaulės schemos atvejį. Štai verslininkas Marius, nuolatos atakuojamas įmonės laiškais ir suviliotas neva nemokamos reklamos, taip pat užpildė anketą. Kartu su EBN padėka gavo ir sąskaitą – 771 eurą.

„Tada prasidėjo ilgus mėnesius trunkanti demagogija, apie kurią net neverta rašyti. Kreipėmės į teisininkus. Deja, po konsultacijų teko skubiai susimokėti. Pasirodo, sutarties sąlygų visas puslapis surašytas ir kitoje lapo pusėje! O sąlygos tokios labai įdomios: sutartis pasirašoma trejiems metams; 771 euro suma yra tik vieniems metams ir už kiekvienus metus reikia mokėti atskirai“, – tuomet su liūdesiu aiškino Marius.

Europoje – gerai žinoma apgaulės schema

Apie EBN įvairūs užsienio žiniasklaidos portalai yra rašę jau ne kartą. Štai šių metų kovą skelbta, kad daug laiškų iš minėtos įmonės gavo daug Nyderlandų verslininkų.

Vos tik verslininkai užpildydavo jų anketą, į pašto dėžutę pradėdavo plūsti sąskaitos už neva suteiktas paslaugas.

„Laiškų gavėjai nežino, kad, vos tik jiems išsiuntus anketą, pasinaudojant patogiu voku, kuris yra pridedamas laiške, jie bus pasirašę sutartį, už kurią teks susimokėti“, – rašo fraudhelpdesk.org.

15min žiniomis, vien pastaruoju metu tokius laiškus gavo 20 Lietuvos įmonių, kai kurios jų užpildė ir išsiuntė anketas. Anketoje vis tiek smulkiomis raidėmis yra parašyta, kad paslaugos yra mokamos ir nurodyta suma - 771 euras.

EBN
EBN
EBN 2
EBN 2

EBN 3
EBN 3

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius