Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hibridinis modelis neaplenkė ir šventinių planų: e.parduotuvės ruošiasi užsakymų augimui

Kalėdų laukimas atsispindi ne tik parduotuvių vitrinose, bet ir gyventojų planuose. Juos diktuoja ir per pandemiją pasikeitę įpročiai. Jau lapkričio pradžioje 9 iš 10 gyventojų planavo, kaip pirks dovanas ir maistą šventiniam stalui. Tyrimas parodė, kad bent kas antras apklaustasis šventėms ruošis hibridiniu būdu – derins apsipirkimus fizinėse ir internetinėse parduotuvėse, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Elektroninė prekyba
Elektroninė prekyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ inicijuotas tyrimas parodė, kad 56 proc. lietuvių šiemet dovanas Kalėdoms planuoja pirkti mišriu būdu, dalį internetu ir dalį fizinėse parduotuvėse. Viską tik fizinėse parduotuvėse įsigyti ketina 15 proc., o vien tik internetu dovanas pirks – 11 proc. apklaustųjų.

1 iš 10 Lietuvos gyventojų planuoja iš viso nepirkti kalėdinių dovanų. Palaikydami vietos verslą pirkti dovanas iš smulkiųjų verslininkų planuoja 13 proc. apklaustųjų, tiek pat dovanas sako gaminsiantys patys.

„Praėjusių metų patirtis rodo, kad dėl pandemijos šventinis laikotarpis ypač intensyvus ne tik dovanų pirkimui, bet ir e.prekybai maistu. Pernai, karantino laikotarpiu kasdien Baltijos šalyse išveždavome po 13 tūkst. užsakymų per dieną. Šiais metais taip pat ruošiamės intensyviam periodui – aktyviai ieškome darbuotojų, ruošiame specialų asortimentą. Tyrimas parodė, kad bent kas antras mūsų klientas dalį šventinių vaišių pirks internetu. Vertinant visos Lietuvos gyventojus, pirkimą fizinėje ir internetinėje parduotuvėje derins apie trečdalis“, – sako „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

16 proc. elektroninės parduotuvės klientų apskritai visą maistą ketina užsakyti internetu. Tik fizinėse parduotuvėse planuoja apsipirkti kas antras šalies gyventojas, o tarp aktyvių pirkėjų internetu tokių 29 proc. Penktadalis maistą Kūčių ir Kalėdų stalui ketina įsigyti tiesiai iš ūkininkų.

Apsipirkimas internetu nuosekliai kasmet augo iki pandemijos, tačiau pandemija šią tendenciją paspartino bent 3 metais ir 2020-ieji visai e-komercijai buvo patys palankiausi. Statistikos portalo „Statista“ duomenimis, Europoje prekyba internetu pernai mušė rekordus ir sudarė 16,2 proc. visos mažmeninės prekybos.

Mažiausiai streso – dėl maisto

Kalėdos neabejotinai kupinos pačių geriausių emocijų, tačiau pasiruošimas šventėms dažnam neapsieina be nerimo ar streso. 4 iš 10 apklaustų gyventojų pripažįsta, kad būtent dovanų pirkimas sukelia daugiausiai įtampos prieš šventes. Maždaug trečdaliui stresą kelia vaikščiojimas po parduotuves ir stovėjimas eilėse, taip pat padidėjusios automobilių spūstys mieste. Dėl pandemijos prieš šventes atsirado ir papildomo nerimo – dėl artimųjų sveikatos ir galimybės šventes sutikti kartu. Dėl to stresą jaučiantys nurodė ketvirtadalis apklaustųjų.

„Iš apklausos rezultatų matome, kad maisto ruoša ir šventinio meniu suplanavimas kelia mažiausiai nerimo švenčių laukiantiems gyventojams“, – sako J.Gižaitė-Tulabienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius