TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

HSBC ketina iki 2040 metų nutraukti anglių pramonės finansavimą

Didžiosios Britanijos bankas „HSBC Holdings“ ketina nutraukti anglių gavybos bendrovių ir anglimis kūrenamų elektrinių, taip pat bendrovių, kurių planai neatitinka banko nustatytų tvarios plėtros tikslų, finansavimą.
Akmens anglis
Akmens anglis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 HSBC Finansai

Bankas savo pranešime, be kita ko, nurodė, kad iki 2030 metų nutrauks anglių bendrovių finansavimą Europos Sąjungoje (ES) ir EBPO šalyse, o iki 2040 metų – visame pasaulyje.

Be to, bankas ketina jau iki 2025 metų anglimis kūrenamų elektrinių pasaulyje finansavimą sumažinti bent 25 proc., o iki 2030 metų – 50 procentų.

HSBC taip pat tikisi, kad visi jo klientai, kurie kaip nors yra susiję su anglių pramone, paskelbs pereinamojo laikotarpio planus, nes bankas neplanuoja finansuoti įmonių, kurių planai neatitinka tikslų iki 2050 metų pasiekti grynąjį nulinį išmetamo anglies dioksido kiekio lygį.

Tačiau aplinkosaugininkai nedelsdami sukritikavo banką, kuris, jų nuomone, nesiima pakankamai ryžtingų veiksmų.

Pavyzdžiui, grupė „Reclaim Finance“, kuri siekia, kad finansų sektorius būtų žalesnis, pabrėžė, kad HSBC savo planuose „anglių sektoriui skiriamo finansavimo“ tučtuojau nenutraukia.

Pasak grupės, bankas skyrė 4,1 mlrd. JAV dolerių bendrovėms, kurios planuoja statyti naujas anglimis kūrenamas elektrines, ir 15 mlrd. JAV dolerių visai anglių pramonei.

„Finansų įstaigos, kurios rimtai nusiteikusios laikytis įsipareigojimų dėl grynojo nulinio išlakų lygio, turėtų visus be išimties anglių projektų vystytojus įtraukti į juodąjį sąrašą“, – pridūrė „Reclaim Finance“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius