Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 25 /15:28

I.Hofmanas: premjerė pažadėjo spręsti daugiamečių pievų problemą

Protestuojantiems žemdirbiams tarp svarbiausių problemų keliant ir įpareigojimą dalyje ariamos žemės atkurti daugiametes pievas, premjerė Ingrida Šimonytė pažadėjo spręsti šią problemą ir pirmiausia atšaukti ūkininkams išsiųstus pranešimus atkurti šias pievas, sako Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Ingrida Šimonytė

„Situacija keičiasi, be abejo, išgirdome dar naujų pažadų, įsipareigojimų. (...) Kas yra nauja – kad daugiamečių pievų problemą premjerė pažadėjo išspręsti jeigu ne vienokiu, tai kitokiu būdu. Ir prižadėjo atšaukti išsiųstus pranešimus, kuriuos gavo ūkininkai, atkurti daugiametes pievas. Tai yra labai svarbu, nes žmonėms nereikės dabar ginčytis, nereikės advokatų, teisininkų“, – po tarybos delegacijos susitikimo su premjere žurnalistams ketvirtadienį teigė I.Hofmanas.

Premjerė Ingrida Šimonytė vėliau teigė negalinti atšaukti Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) siųstų pranešimų, tačiau pažadėjo ieškoti sprendimų, kad ūkininkai dėl to nepatirtų sunkumų.

„Premjerė atšaukti NMA pranešimo jokiu savo žodžiu negali, šita problema man buvo šiandien pristatyta ir mes ieškosime sprendimų, kaip tą laiką, kai sprendžiame problemą, niekas nepatirtų nereikalingų sunkumų. Vienaip ar kitaip šitą problemą išspręsime“, – Seimo Kaimo reikalų komitete ketvirtadienį sakė premjerė.

Ji pabrėžė, kad daugiamečių pievų atstatymo klausimas bus sprendžiamas tokiu būdu, kuris nepažeistų europinės teisės ir neužtrauktų Lietuvai baudų dėl neteisingo Europos Sąjungos reglamentų įgyvendinimo.

I.Hofmanas ketvirtadienio rytą teigė, kad protesto iniciatorių veiksmai – ar protestą baigs iki penktadienio, ar ne – priklausys ir nuo susitikimų su valdžios atstovais – ar bus apčiuopiamas rezultatas, kuris galėtų juos nuraminti. Po susitikimo su premjere jis teigė, kad sprendimą taryba priims vėliausiai iki penktadienio ryto.

„Mes šiandien kadangi bėgame nuo vienos valdžios institucijos iki kitos, buvom Seime, dabar Vyriausybėje, po to grįžtam vėl į Seimą, tai mes apsitarsime rezultatus, ką mes turime ir apsispręsime kolektyviai tarybos formate. (...) Stengsimės paskelbti šiandien prieš pabaigą (protesto 16 val. – BNS) arba rytoj iš ryto“, – sakė I.Hofmanas.

Klausiamas, kokie valdžios veiksmai ūkininkams būtų pakankami nutraukti protestą, ketvirtadienio rytą I. Hofmanas teigė, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas galėtų atšaukti įsakymą dėl daugiamečių pievų atstatymo.

K.Navickas trečiadienį teigė šią savaitę iš Europos Komisijos (EK) išgirdęs pažadą padėti spręsti šių pievų atkūrimo problemą ir rasti sprendimą dėl lankstesnių sąlygų. Jis kartojo pats negalintis pakeisti reikalavimų dėl pievų atstatymo, nes tuomet būtų pažeista europinė teisė.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) prezidentas Jonas Vilionis teigė, kad, jo nuomone, protesto nutraukti nereikėtų.

„Aš pasakysiu, kad mūsų problemų neišsprendė, o visi ūkininkai, juos gi ne per prievartą atvarė. Aš manau, turi būti taip – dvi savaites duodam, įvykdo ar neįvykdo? Eilinė sesija, po dviejų savaičių turim rajonuose išvažiuoti į tą nepaklusnumo akciją“, – žurnalistams po susitikimo su I. Šimonyte teigė jis.

Jis teigė susitikimu su premjere nesantis patenkintas.

„Dėl pieno ji mums nieko neišsprendė. (...) Šiandien pieno kainos mažėja, pasižiūrėkit, kokie perdirbėjų pelnai yra, kokie prekybininkų. Mūsų per praeitus metus 10 tūkst. karvių išvežė į Lenkiją, į mėsos kombinatą, 3 tūkst. ūkininkų pasitraukė, liko 10 tūkst.“, – sakė LPGA prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius