TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 20 /10:58

Prezidento patarėja: būsto politikoje ši Vyriausybė nieko reikšmingo nedaro

Vyriausybei siūlant keisti finansinės paramos jaunoms šeimoms dalybas įsigyti pirmąjį būstą, prezidento vyriausioji patarėja sako, kad ši Vyriausybė būsto politikoje „nieko reikšmingo nedaro“, priešingai – tik blogina padėtį.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Būsto politika yra labai svarbi socialinės politikos sudedamoji dalis ir jeigu pažiūrėti retrospektyviai į Vyriausybės darbą bendrai, buvo labai mažai padaryta šioje srityje, stokojama strateginio mąstymo, kokia ta būsto politika Lietuvoje, ir tas klausimas darosi vis aktualesnis dėl būsto pasiūlos regionuose trūkumo, dėl sudėtingo prieinamumo, brangių kainų, dėl įperkamumo“, – Žinių radijui antradienį sakė Prezidentūros Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovė Irena Segalovičienė.

„Kol kas esame visiškam štilyje būsto politikoje, šita Vyriausybė nieko reikšmingo nedaro, atvirkščiai, eina priešingai, blogina situaciją“, – kalbėjo ji.

Pasak prezidento patarėjos, Paramos jaunoms šeimoms įsigyti būsto įstatymas blogina sąlygas, nes siūloma ir svarstoma apriboti tam tikras teritorijas, pavyzdžiui, žiedines savivaldybes.

„Suprantu, kad reikia išgaudyti piktnaudžiavimo atvejus, (...) bet turime taiklinti politiką, ji turi būti taikli. Yra Kauno regionas, kuriame yra Vilkija – visiškai regioninė teritorija ir ją mes mechaniškai išimsime. Taip, yra vietų, kur reikia riboti, bet galima „išpjaustyti“ pakankamai taikliai tas teritorijas pagal seniūnijas ar kitaip“, – sakė ji.

Ji kritikavo Vyriausybės sprendimus dėl būsto nuomos ir šildymo kompensacijų, socialinio būsto sistemos vystymo.

„Keletas momentų, kur važiuoja priešingai – nuomos būsto kompensacija kaip alternatyva pažeidžiamoms gyventojų grupėms irgi buvo sugriežtinta (...), socialinio būsto vystymas stringa – eilės didžiulės, municipalinio būsto politikos strateginės, ypač regionuose, nematome. Šildymo kompensacijos irgi šiuo metu labai rimtai sugriežtintos“, – teigė patarėja.

„Tai rodo aiškaus strateginio mąstymo neturėjimą, bet tai, ko gero, užduotis ateities Vyriausybei ir ateities politikams, kurie priiminės sprendimus“, – pridūrė ji.

Vyriausybė siūlo mažinti paramą jaunoms šeimoms įsigyjant būstą ir neteikti jos aplink didžiuosius šalies miestus esančiose savivaldybėse bei kurortuose, taip pat riboti būsto vertę.

Seimas praėjusių metų pabaigoje sugriežtino kompensacijų už būsto nuomą mokėjimo tvarką, nors kurie parlamentarai siūlo ją vėl liberalizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius