Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

I.Šimonytė įvertino G.Nausėdos siūlymus dėl NPD ir išmokų: „Infliacijos tai nepaveiks“

Šalies vadovui Gitanui Nausėdai siūlant iki 510 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) bei skirti daliai žmonių vienkartines šimto eurų išmokas, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad kai kuriems žmonėms tai reikš didesnius išteklius, bet infliacijos rodiklių nepaveiks.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio dalyvaudama spaudos konferencijoje ji pakartojo, kad du trečdalius dabar stebimos infliacijos nulėmė energetikos kainų šuolis.

Anot premjerės, rinkos ekonomikoje sudėtinga pataikyti su priemonėmis, kurios veikia kainų dinamiką, bet ji atkreipė dėmesį, kad net ir joje yra reguliuojamų kainų.

„Per šitą reguliavimą ir galima tam tikrų rezultatų pasiekti. Dėl tos priežasties ir buvo pateiktas pasiūlymas kompensuoti pridėtinės vertės mokesčio tarifą, kuris taikomas šildymui, kadangi centrinio šildymo kaina yra reguliuojama ir valstybės nustatoma. Tokiu atveju tai tiesiog veiktų sąskaitas, kainas ir infliacijos rodiklius“, – aiškino I.Šimonytė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šildymo sezonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šildymo sezonas

Visos kitos priemonės, pasak jos, infliacijos negali paveikti.

„Gal tai gali vienoms ar kitoms visuomenės grupėms kažkaip [leisti] turėti didesnius išteklius savo vartojimui apmokėti, bet noriu atkreipti dėmesį, kad metai tik prasidėjo.

Biudžete buvo numatytas ir ženklus NPD didinimas mažiausiai uždirbantiems žmonėms, ir minimalaus mėnesio atlyginimo didinimas. Vyriausybė laikosi siūlymų, kuriuos yra pateikusi, o kitų politinių lauko dalyvių teisė yra pateikti savo pasiūlymus“, – apibendrino I.Šimonytė.

Prezidento vyriausioji patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė kiek anksčiau trečiadienį vylėsi, kad šalies vadovo siūlymai galės būti pristatyti per neeilinę Seimo sesiją kitą savaitę, tačiau trečiadienį paaiškėjo, kad sesija kitą savaitę neplanuojama.

Ekonomistai praėjusią savaitę gana teigiamai atsiliepė apie siūlymą didinti NPD, tačiau kritiškai vertino vienkartinių išmokų idėją – „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas įvardijo, jog šie pinigai gali dar labiau skatinti vidinę infliaciją, o finansų analitikas Marius Dubnikovas tvirtino, jog išdalyti pinigai bus taupomi, kitaip tariant, „nukeliaus į gyventojų kojines.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius