Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įgyvendinus skolintojų siūlomas ekonomines reformas Graikiją įsuktų ekonominė mirties spiralė

Graikijos parlamentas nusileido ir nubalsavo už tai, kad valstybės kontrolė pereitų į biurokratų iš Briuselio, Frankfurto ir Berlyno rankas. Jie įves tvarką, kuriai graikai pasipriešino sausio mėnesį išrinkdami „Syriza“, ir liepos 5 d. referendume pasisakydami prieš griežto taupymo priemones, kurias jiems siūlė tarptautiniai skolintojai, rašo naujienų svetainė politico.com.
Debatai Graikijos parlamente
Debatai Graikijos parlamente / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įsakymai iš Briuselio lems griežtesnių taisyklių Graikijoje įvedimą tam, kad šalis pradėtų išsimokėti skolą. Europiečiai ir TVF šaliai pinigų skirs su sąlyga, kad skolos bus grąžintos laiku pagal sudarytą tvarkaraštį. Dėl šios priežasties Atėnų skola dar labiau išsipūs.

TVF jau pareiškė savo skeptišką nuomonę apie naująjį Graikijos gelbėjimo planą.

TVF jau pareiškė savo skeptišką nuomonę apie naująjį Graikijos gelbėjimo planą teigdama, kad šalis savo skolos negali išsimokėti ir dėl to jis finansuos Atėnus tik skolos restruktūrizavimo atveju.

Vokietijai, pagrindinei Graikijos skolintojai, tai reiškia dilemą – arba Berlynas turi pritarti Atėnų skolų naštos palengvinimui, arba priversti Graikiją bankrutuoti. Tai lemtų Graikijos bankų žlugimą ir šalies išėjimą iš euro zonos.

Trumpuoju laikotarpiu susitarimo dėl finansinės pagalbos Graikijai poveikis bus teigiamas. Graikijos bankai vėl atvers duris, o šalies bankomatuose bus pakankamai pinigų. Tiesa, grynųjų pinigų limitas, tikėtina, išliks, kaip ir elektroninių perlaidų į užsienį apribojimas. Tokie žingsniai, natūralu, kad reikštų geras žinias Graikijos ekonomikai.

Vis dėlto, peržvelgus Atėnams dėl trečiojo finansinės pagalbos paketo gavimo keliamus reikalavimus matyti, kad Graikijos ūkį artimiausiu metu gali įsukti ir ekonominė mirties spiralė. 

Vis dėlto, peržvelgus Atėnams dėl trečiojo finansinės pagalbos paketo gavimo keliamus reikalavimus matyti, kad Graikijos ūkį artimiausiu metu gali įsukti ir ekonominė mirties spiralė. Ūkio susitraukimas lemtų bankų žlugimą, o pastarasis reikštų tolimesnį ūkio traukimąsi – pradžioje Graikijoje, o po to likusioje Europos dalyje.

PVM viešbučiams ir restoranams padidinimas dešimčia punktų, iki 23 proc., nukreiptų turistų srautus nuo Graikijos į Turkiją ir kitas šalis bei labai neigiamai paveiktų pagrindinį valstybės ūkio sektorių.

Be to, smulkusis verslas dar labiau pradėtų vengti mokesčių mokėjimo ir teiktų pirmenybę atsiskaitymams grynaisiais. Kitaip tariant, biudžeto įplaukos iš mokesčių surinkimo ir toliau mažėtų.

Mažesnės pajamos reikš, kad vyriausybė bus priversta sumažinti viešąsias išlaidas apkarpydama pensijas ir atlyginimus valstybės tarnautojams. Kadangi iš valstybės gaunami pinigai yra vienintelis pensininkų ir valstybės tarnautojų pajamų šaltinis, jie sumažins savo išlaidas bei mažiau išleis vidaus rinkoje. Taigi, mokestinės pajamos ir toliau mažės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius