Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonės turės skelbti mokamus atlyginimus?

Įmonėms tikriausiai teks viešinti mokamų atlyginimų vidurkį. Iki naujovės įteisinimo Seimui belikęs galutinis balsavimas. Dalis verslo sako, kad šitaip įmonėms bus užkraunama papildomo darbo, kuris neturi prasmės. Nes atlyginimų vidurkis, kaip ir daugelis statistinių duomenų, neatitinka rinkos realybės ir iš tikrųjų nieko nepasako apie tai, kiek uždirba konkretus darbuotojas.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įteisinti prievolę ketinama kartu su naujo Darbo kodekso priėmimu. Prievolė esą leistų darbuotojui ne aklai derėtis dėl pinigų su darbdaviu.

„Pusės turi žinoti, apie ką šnekama. Kai yra visiškai įslaptintas atlyginimas, tai neaišku, dėl ko galima derėtis. Aišku, tai negali būt personifikuotas atlyginimas, nes tai yra draudžiama mūsų įstatymuose, būtų neteisinga. Bet dabar kalbame apie nuasmenintų atlyginimų informaciją, tai tas, manau, yra visiškai normalu“, – pokyčių naudą įžvelgia Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Rimantas Dagys.

Verslo teigimu, naujas įpareigojimas tebūtų niekam naudos neduodantis papildomas darbas.

Kokios įmonės turės viešinti atlyginimų vidurkį, kol kas neaišku. Iš pradžių siūlyta, kad tos įmonės, kuriose dirba daugiau nei 3 žmonės, tačiau dabar apsistota ties tomis, kuriose – daugiau nei 20 darbuotojų. Galutinai nuspręsti tikriausiai teks Vyriausybei.

Verslo teigimu, naujas įpareigojimas tebūtų niekam naudos neduodantis papildomas darbas.

„Lietuva yra maža šalis, darbo rinka irgi sekli, tad daugmaž visi viską žino. Jeigu nedarysi, reikia numatyti kažkokią administracinę atsakomybę, sankcijas skirti, vėl kažkam reikia tai sekti. Nebus sankcijų, tai niekas ir nedarys“, – teigia Žaislų ir suvenyrų asociacijos vadovas Aldas Kikutis.

„Šitas skaičius nieko nesako be konteksto. Už tai, kad vidurkis labai priklausys net ne tiek nuo mokėjimo atlyginimų, kiek nuo struktūros įmonės. Pas ką yra daugiau darbininkų, pas ką yra daugiau personalo, kuris mažiau apmokamas, to vidurkis automatiškai bus mažesnis“, – sako „Rhenus Svoris“ generalinis direktorius Arūnas Bertašius.

Anot verslo, jeigu valdžia mano, kad algų vidurkio viešinimas yra svarbus visuomenei, viešins jį – ant sienų įmonėje, ant stulpų mieste ar kitur, kur tik bus liepta. Tik tokiu atveju esą logiškiau būtų skelbti ne vidurkį, o algų medianą. Arba vidurkį, bet ne bendrą, o atskirai konkrečių pareigybių.

Smulkieji sako, jei prievolė galios ir visai mažoms įmonėms, tai tokiu atveju valdžia turėtų numatyti ir tai, kaip atlyginti įmonių buhalteriams už padidėjusį darbo krūvį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius