Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Informacija keliaujantiems apsipirkti Lenkijoje: mažėja darbo sekmadienių, keičiasi kainos

Lietuviai vis dar plūsta apsipirkti kaimyninės Lenkijos maisto parduotuvėse. Artimiausiuose pasienio miestuose ir miesteliuose nieko nestebina automobilių su lietuviškais registracijos numeriais gausa. Kitais metais važiuojantys pirkinių privalės įdėmiau patikrinti parduotuvių darbo laikus – Lenkijoje darbo sekmadienių jose lieka kur kas mažiau. O ir kelis šeštadienius gali tekti nusivilti.
„Stokrotkos“ mėsos skyrius
„Stokrotkos“ mėsos skyrius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Darbo sekmadienių bus nedaug

Prie to, kad Lenkijos maisto parduotuvės dirba retą sekmadienį, lietuvių pirkėjai jau priprato ir savo kelionių į šią šalį grafikus prie to pritaikė. Tačiau 2020-aisiais darbo sekmadienių čia beveik nebeliks. Kaip rašo tvn24.pl, 2019 metais Lenkijos maisto prekių parduotuvėse galima buvo apsipirkti kiekvieno mėnesio paskutinį sekmadienį ir dar sekmadieniais prieš Velykas ir Kalėdas – iš viso susidarė 15 sekmadienių.

2020-ieji atneš naujų pokyčių, parduotuvės dirbs tik 7 sekmadienius per visus metus: sausio 26-ą, balandžio 5-ą ir 26-ą, birželio 28-ą, rugpjūčio 30-ą, gruodžio 13-ą ir 20-ą. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad šeštadieniais prieš Velykas (balandžio 11 d.) ir per Kūčias (gruodžio 24-ąją) draudimas prekiauti galios po 14 valandos.

Įstatymas dėl draudimo dirbti sekmadieniais įsigaliojo Lenkijoje nuo 2018 m. kovo 1 d., tais metais parduotuvės dirbdavo pirmą ir paskutinį mėnesio sekmadienį. 2019 m. – jau tik paskutinį. Draudimas netaikomas tik mažoms parduotuvėms, kuriose už prekystalio dirba patys jų savininkai.

Taip pat dirbti leista kepykloms, cukrainėms, ledainėms, degalinių parduotuvėms, gėlių parduotuvėms, gėlių, vainikų, žvakių pardavėjams prie kapinių, laidojimo reikmenų parduotuvėms, suvenyrų pardavėjams, spaudos kioskams, taip pat kioskams, kur parduodami viešojo transporto bilietai, tabako gaminiai, loterijos bilietai, pašto skyriams.

Sekmadieniais apsipirkti galima ir stotyse, oro uostuose, jūrų uostuose ir pan.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvių pirkiniai „Biedronkoje“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvių pirkiniai „Biedronkoje“

Kainos gali kisti

Kainos Lenkijos parduotuvėse irgi gali keisti. Tiesa, į kurią pusę – parodys laikas. Tvn24.pl rašo, kad didėja minimalus darbo užmokestis – nuo 2250 zlotų (528 eurai) iki 2600 zlotų (611 eurų), tai gali turėti įtakos ir kainoms.

Tačiau įtakos joms gali turėti ir kitas dalykas. Lenkijoje nuo sausio 1-osios auga akcizas alkoholiui ir tabako gaminiams, tačiau pokyčiai neatrodo tokie jau dideli. Finansų ministerija skelbė, kad dėl to puslitris degtinės turėtų brangti apie 1,4 zloto (33 euro centai), 0,5 l alaus – vos 6 grašiais (apie 1,5 euro cento). Vynas butelis turėtų brangti apie 0,12 zloto (4 euro centai).

Cigarečių pakelio kaina, ministerijos skaičiavimais, brangs apie 1,02 zloto (apie 24 euro centai).

Maisto produktų kainos irgi keisis, nes Lenkijoje numatomi pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo pokyčiai, tiesa, ne nuo Naujųjų, o nuo balandžio 1 d. Tai palies dalį maisto produktų grupių. Tarkim, nuo 8 iki 5 proc. mažės PVM tarifas citrusiniams vaisiams ir melionams, dalis riešutų, citrusinių vaisių ir melionų žievelės.

5 proc. mokesčiu bus apmokestinti ir visi kepiniai, iki šiol jiems galiojo trys tarifai – 5, 8 ir 23 proc. priklausomai nuo produkto galiojimo laiko.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvių pirkiniai „Biedronkoje“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvių pirkiniai „Biedronkoje“

Nuo 8 iki 5 proc. mažinamas PVM kūdikių ir mažų vaikų maistui, čiulptukams, sauskelnėms, automobilinėms kėdutėms, taip pat higienos reikmenims – paketams, tamponams, suaugusiųjų sauskelnėms. Vietoj 23 proc. vos 8 proc. ketinama apmokestintos garstyčios ir dalis perdirbtų prieskonių.

Didėja PVM tarifas nuo 5 proc. iki 23 proc. omarams, aštuonkojams bei kitoms jūrų gėrybėms (krabams, krevetėms, austrėms, sraigėms), taip pat ikrams bei produktams, kurių sudėtyje yra šių produktų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Duonos ir kepinių skyrius „Stokrotkoje“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Duonos ir kepinių skyrius „Stokrotkoje“

Galios tik e.receptai

Sausio 8 dieną Lenkijoje įsigalios nuostata, kad visi receptai privalės būti elektroniniai, popieriniai bus pripažįstami tik išskirtiniais atvejais. Tarkim, kai nebus galima susisiekti su e.sveikatos sistema užfiksavus kokius nors jos sutrikimus ir pan.

Lenkijos Sveikatos ministerijos teigimu, elektroniniai receptai turi daug privalumų ir atneš naudos pacientams. Gydytojas jį gali išrašyti ir po konsultacijos telefonu, nebūtinai pacientus atėjus į kabinetą, taip pat jie gali būti išrašomi visiems metams, pacientams jų nepames ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius