Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

INVL ekonomistė: Lietuvos ekonomika šiemet augs 4,3 proc., kitąmet 3,5 proc.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP), pernai sumenkęs 0,9 proc., šiemet turėtų augti 4,3 proc., o kitąmet augimas sulėtės iki 3,5 proc., prognozuoja bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.
Pavasariška diena sostinėje
Pavasariška diena sostinėje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Šita krizė, nepaisant iššūkių ir išbandymų, Lietuvai, palyginti su kitomis valstybėmis, buvo gerokai švelnesnė. (...) Mes esame tie, kurie rikiuojasi tarp visiškų lyderių, tarp tų šalių, kurios lengviausiai ir sėkmingiausiai susidorojo su pandemija“, – pristatydama naujausias ekonomines prognozes sakė I.Genytė-Pikčienė.

Pasak jos, užsitęsę karantino ribojimai šalies verslui neturėjo tokios didelės neigiamos įtako, kaip buvo baiminamasi, o grįžimas į įprastą gyvenimą priklausys nuo vakcinavimo tempų ir sklandumo.

„Dabar reikia sulaukti, kol įvyks atsidarymas, o kai atsiras galimybė mums vėl grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, tai ir ekonomika grįš į įprastą, o gal net, sakyčiau, intensyvesnį ritmą, nes visi norėsime atsigriebti tiek vartodami, tiek poilsiaudami, tiek naudodamiesi paslaugomis“, – tvirtino ekonomistė.

Jos teigimu, didesnis vartojimas neabejotinai turės įtakos ir infliacijai. Prognozuojama, kad vidutinė metinė infliacija, pernai sudariusi 1,1 proc., šiemet padidės iki 2,7 proc., o 2022 metais sieks 3,5 procento.

„Infliacija yra viena iš tų kritinių ašių, kuri kelia nerimą. (...) Tarptautinių rinkų tiekimo grandinių nesklandumai yra užsitęsę ir kainų ralis pasaulinėje rinkoje aštrėja, be to, dar nėra ir to timptelėjimo iš paklausos pusės, kuris prasidės, kai visose šalyse baigsis karantinai. Todėl infliacijos perspektyvos nėra palankios ir infliacija išties įgauna pagreitį“, – sakė I.Genytė-Pikčienė.

Pasak jos, nepaisant vieno mažiausių Europos Sąjungoje (ES) ekonomikos nuosmukio, nedarbas Lietuvoje pernai išaugo gerokai daugiau nei ES vidurkis, tačiau dabar jau pastebimos teigiamos tendencijos.

„Ekonomikai atsigaunant ir verslui pulsuojant dažniau, darbo rinkos rodikliai taip pat gerėja. (...) Net ir karantino laikotarpiu įdarbinimo procesai vyksta, „Sodros“ apdraustųjų duomenys rodo, kad grįžta į priešpandeminį lygį, ir tai yra geras signalas, nes jis žada ir tvaresnį vartojimo atsigavimą, ir apskritai tvaresnį augimą ateityje“, – sakė ekonomistė.

Prognozuojama, kad pernai iki 8,5 proc. išaugęs nedarbo lygis šiemet sumažės iki 7,2 proc., o 2022-aisiais – iki 6,5 proc. Vidutinis atlyginimų augimas, pernai siekęs 10,1 proc., sulėtės, tačiau išliks gana spartus ir šiemet bus 7,5 proc., o kitąmet – 7 procentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius