Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iranas 2022–2023 metų biudžete numato mažinti naftos gavybą, tikisi 8 proc. BVP prieaugio

Iranas dėl sankcijų ir JAV bei Izraelio grasinimų, susijusių su šalies branduoline programa, savo 2022–2023 metų biudžeto projekte planuoja sumažinti naftos gavybą ir pirmenybę teikti išlaidoms gynybai.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Irano naujienų agentūros pranešė, jog sekmadienį pristatytame projekte numatoma, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) kitąmet padidės 8 procentais.

Projektą parlamentui pristatė prezidentas Ebrahimas Raisi, o balsavimas dėl biudžeto turėtų būti surengtas iki 2021 metų pabaigos.

Naujieji metai Irane prasideda kovo 21 dieną.

Pagal projektą, Iranas planuoja išgauti 1,2 mln. barelių naftos per dieną, o nafta, kaip prognozuojama dokumente, kainuos vidutiniškai 60 JAV dolerių už barelį, taigi įplaukos iš šio šaltinio sudarys 26,3 mlrd. JAV dolerių. Šių metų biudžete buvo numatyta 2,3 mln. barelių per dieną gavyba, 40 JAV dolerių barelio kaina ir 33,5 mlrd. JAV dolerių įplaukos.

Pramonės ekspertai sako, jog biudžeto projekte numatyti įverčiai yra pernelyg dideli, atsižvelgiant į tai, kad Iranas šiuo metu parduoda po maždaug 600 tūkst. barelių per dieną.

Pajamos iš naftos pardavimo sudaro ketvirtadalį Irano biudžeto įplaukų.

2022–2023 metų biudžeto projekte taip pat numatoma skirti apie 5 mlrd. JAV dolerių „gynybos pajėgumų ir strateginių tyrimų“ stiprinimui, pranešė naujienų agentūra „;Tasnim“. Šių metų biudžete šiam tikslui numatyti 4 mlrd. JAV dolerių.

Griežtų sankcijų Teheranui nustatęs Vašingtonas spalį įspėjo, jog gali būti išnaudotos „kitos galimybės“, jeigu diplomatinės pastangos sutarti dėl Irano branduolinės programos bus bevaisės. Izraelis savo ruožtu pareiškė, jog pasilieka teisę panaudoti jėgą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius