Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iranas – naujasis Vakarų verslininkų ir investuotojų Eldoradas

Nors praėjo vos kelios dienos nuo Jungtinių Tautų (JT) sankcijų prieš Iraną atšaukimo, bet kai kurios Vakarų kompanijos jau paskelbė apie savo planus investuoti šioje Artimųjų Rytų šalyje, rašo naujienų svetainė bbc.com.
Smogas Teherane
Smogas Teherane / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

Didžiosios Vakarų bendrovės mėnesių mėnesius kūrė sugrįžimo į gamtinių išteklių turtingą šalį, garsėjančią išsilavinusiais gyventojais ir nuostabiu kraštovaizdžiu, planus.

JAV paliko galioti sankcijas Iranui, tačiau Europos ir Azijos šalių įmonės jau ruošiasi veiklos pradžiai.

Tačiau į Irano rinką susiruošusiems žengti verslininkams teks susidurti su nemažai sunkumų.

Tačiau į Irano rinką susiruošusiems žengti verslininkams teks susidurti su nemažai sunkumų, pradedant išvešėjusia korupcija, baigiant pasenusiais įstatymais ir neveiksminga teismų sistema.

Vis dėlto, galimo pelno potencialui sunku atsispirti ir dėl to įvairių pramonės šakų bendrovės neslepia noro veiklą pradėti vykdyti kuo greičiau.

Transporto priemonių gamintojai

Vokietijos sunkvežimių gamintojas „Daimler Trucks“ jau pranešė apie planus atnaujinti prekybą ir gaminti produkciją Irane.

Kartu su įmone „Iran Khodro“ bendrovė gamins variklius ir kitas sunkvežimių dalis.

„Daimler“, kuri veiklą Irane nutraukė 2010 m., teigia, kad komercinių transportų priemonių paklausa Irane itin didelė.

Iranas buvo antra pagal dydį „Peugeot – Citroen“ rinka, prieš įmonei nutraukiant veiklą 2012 m. Vienu metu ši Prancūzijos įmonė per metus Irano rinkoje parduodavo apie 450 tūkst. automobilių.

Šiuo metu „Peugeot – Citroen“ aktyviai veda derybas dėl naujos jungtinės su iraniečiais įmonės sukūrimo.

Kai kurių šaltinių tvirtinimu, į Irano rinką planuoja žengti ir neseniai emisijų skandalą išgyvenęs Vokietijos koncernas „Volkswagen“.

Aviacija

„Airbus“ jau laimėjo konkursą dėl 114 keleivinių lainerių pardavimo Irano nacionalinei oro bendrovei „Iran Air“. Vis dėlto, kiti lėktuvų gamintojai taip pat tikisi atsiriekti savąją pyrago dalį, nes Teheranas per ateinantį dešimtmetį planuoja įsigyti beveik 600 naujų lainerių.

Teheranas per ateinantį dešimtmetį planuoja įsigyti beveik 600 naujų lainerių.

Didžiausią konkurenciją Europos lėktuvų gamintojas pajaus iš „Boeing“ – vienos iš kelių JAV įmonių, kurioms bus leista vykdyti veiklą Irane.

Nafta

Turėdamas ketvirtus pagal dydį naftos rezervus pasaulyje, Iranas kaip magnetas traukia naftos kompanijas.

Prancūzijos „Total“ jau pranešė nekantraujanti sugrįžti į Iraną, kuriame ilgą laiką veikė.

Apie milijardines investicijas į Irano naftos sektorių kalba ir Italijos „Eni“, o Norvegijos valstybinė naftos ir dujų bendrovė „Statoil“ pareiškė esanti atvira naujoms galimybėms Irane.

Ne pačius geriausius laikus išgyvenantis koncernas „Shell“ kol kas susilaiko nuo konkrečių pareiškimų, ar pasinaudos atsivėrusios Irano rinkos teikiamomis galimybėmis.

Gamtinės dujos

Irano gamtinių dujų sektoriui taip pat reikia milžiniškų investicijų. Tiesa, Teheranas turi nuspręsti, ar dujas eksportuos jas skystindamas, ar statys tam būtinus dujotiekius.

Prieš sankcijų įvedimą Iranas buvo sudaręs sutartis dėl trijų suskystintų gamtinių dujų gamyklų statybos su „Shell“, „Total“ ir Ispanijos „Repsol“. Kol kas nėra žinoma, ar šie projektai bus atgaivinti.

Vis dėlto, Vokietijos dujų milžinė „Linde“ jau išreiškė susidomėjimą dėl grįžimo į iranietiškų suskystintų gamtinių dujų sektorių.

Turizmas

Dar praėjusių metų spalį Irano viceprezidentas pareiškė besitikintis turistų cunamio.

Savo architektūriniais paminklais garsėjantis Iranas neabejotinai gali tapti turistų traukos centru. Ir nors valdžios planai turizmo atžvilgiu milžiniški, tačiau kai kurie ekspertai tuo abejoja.

Kaip ir dauguma Artimųjų Rytų šalių, Iranas laikomas pavojinga valstybe, o kai kuriuos keliautojus gali atbaidyti ir, pavyzdžiui, alkoholio draudimas.

Dar viena problema yra lovų trūkumas šalies viešbučiuose. Tiesa, pastarąją problemą žada spręsti tarptautiniai viešbučių tinklai, planuojantys investicijas Irane.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius