-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano naftos ministras Karakase susitiko su Venesuelos prezidentu

Irano naftos ministras su oficialiu vizitu apsilankė sąjungininkėje Venesueloje, kur susitiko su prezidentu Nicolas Maduro ir aptarė būdus, kaip „įveikti“ abiem šalims JAV taikomų sankcijų poveikį, pranešė pareigūnai.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Priėmiau broliškos Irano Islamo Respublikos naftos ministrą, Jo Ekscelenciją Javadą Owji“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė N.Maduro.

Pasak prezidento, tai buvo „produktyvus susitikimas, kurio tikslas – stiprinti brolystės ryšius ir bendradarbiavimą energetikos srityje“.

Valstybinė televizija parodė reportažą iš susitikimo prezidento rūmuose Mirafloreso mieste.

Anksčiau J.Owji susitiko su Venesuelos naftos ministru Tarecku El Aissami aptarti, kaip sukurti „kelius ir mechanizmus įveikti Jungtinių Valstijų vyriausybės ir šalių sąjungininkių įvestas vienašališkas prievartos priemones“, nurodė Venesuelos naftos ministerija išplatintame pranešime.

J.Owji į Venesuelą, turinčią didžiausius žinomus naftos išteklius pasaulyje, atvyko praėjus kelioms savaitėms po JAV pareigūnų vizito šioje šalyje, surengto, kai dėl karo Ukrainoje naftos kainos šovė į viršų.

Kovą JAV delegacija surengė slaptą susitikimą su N.Maduro, nors Vašingtonas ginčija jo, kaip prezidento, legitimumą.

Svarbus naftos gamintojas Iranas praėjusį mėnesį pranešė, kad gavybos pajėgumai grįžo į lygį, buvusį prieš JAV sankcijų grąžinimą 2018 metais.

T.El Aissami, kurį Jungtinės Valstijos vadina narkotikų baronu ir yra įtraukusios į labiausiai ieškomų bėglių sąrašą, pirmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jis savo biure pasitinka J.Owji ir spaudžia jam ranką.

Abi naftos gamintojos palaikė tvirtus ryšius Venesuelą 1999-2013 metais valdant socialistų lyderiui Hugo Chavezui. Prezidento pareigas perėmus jo įpėdiniui N.Maduro, dvišaliai santykiai buvo toliau stiprinami.

Venesuela, kuriai taikomos griežtos JAV sankcijos, sužlugdžiusios kadaise klestėjusią šalies naftos pramonę, turi stiprių sąjungininkų Irane, Rusijoje ir Kinijoje.

2020 metais Venesuela, susidūrusi su didžiuliu degalų trūkumu, sulaukė dviejų laivų su kuru ir naftos produktais iš Irano. Keleriais metais anksčiau ji pati dar buvo pagrindinė Jungtinių Valstijų tiekėja.

2020 metais Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas per vizitą Karakase sakė, kad jo šalis ir toliau bus Venesuelos „pusėje“.

Kovo mėnesį įvykęs JAV pareigūnų susitikimas su N.Maduro iškėlė klausimų Vašingtone. Reaguodami Baltieji rūmai paaiškino, kad „aktyviai nediskutuoja“ su Venesuela dėl naftos importo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius