Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 23 /10:17

Iš 26 metų vyro A.Syso mokesčių idėja atimtų būstą, geresnį automobilį ar net atostogas

Parlamentaro Algirdo Syso nors ir ne pirmą kartą siūloma progresinių mokesčių idėja ir vėl sukėlė tikrą pasipiktinimų bangą. Štai jaunas 15min.lt skaitytojas pasakojo, kad jam nauja gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tvarka atimtų galimybę įsigyti būstą, geresnį automobilį ir atostogas.
Liūdesys
Iš 26 metų vyro A.Syso mokesčių idėja atimtų svajones apie būstą, geresnį automobilį ar net atostogas / „Shutterstock“ nuotr.

Socialdemokratas A.Sysas Seime registravo gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kurie numato progresinį šio mokesčio tarifą.

  • Tiems, kurie per metus gauna iki 14 tūkst. eurų pajamų (arba maždaug iki 1170 eurų per mėnesį), būtų taikomas 15 proc. mokesčių tarifas.
  • Metinių pajamų daliai, viršijančiai 14 tūkst. eurų, bet neviršijančiai 36 tūkst. eurų, siūloma taikyti 25 proc. mokesčio tarifą.
  • Metinių pajamų daliai, viršijančiai 36 tūkst. eurų, siūloma taikyti 40 proc. mokesčio tarifą. Pajamų dydis nurodomas neatskaičius mokesčių.

„Aš – 26 metų specialistas, kurio alga perlipa 15 proc. GPM tarifą pagal naujas GPM mokesčio ribas, kurias siūlo A.Sysas. Neseniai susituokiau, žmona gauna minimumą, bendros šeimos pajamos  viršija tą 1000 eurų į rankas, bet čia visai ne stebuklas.

Priėmus A.Syso pasiūlymus dėl progresinių mokesčių, mūsų šeima kas mėnesį prarastų apie 110 eurų arba 1320 eurų per metus į rankas. Tai savaime sumažina nuosavo būsto (šiuo atveju apskritai panaikina) ar naujesnio, saugesnio, ekonomiškesnio bei labiau aplinką tausojančio automobilio įsigijimo arba atostogų užsienyje galimybes“, – 15min.lt pasakojo skaitytojas, kuris nenorėjo viešinti savo pavardės.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Sysas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Sysas.

Jaunas vyras kalbėjo, kad jam toks siūlymas tik kelia pyktį ir neskatina stengtis.

„Deja, bet tokie A.Syso postringavimai ir nieko neišmanymas apie progresinių mokesčių naudą kelia tik pyktį ir nenorą stengtis siekti daugiau nė vienam jaunam žmogui ar specialistui Lietuvoje, nes papildomas uždirbtas euras bus apmokestinamas vis daugiau“, – kalbėjo vyras.

Per pastaruosius 4 metus jo darbo užmokestis pakilo apie 5 kartus, kaip sako, tik dėl jo paties juodo darbo ir didelių pastangų, o sumokamų mokesčių suma išaugo nuo 120 iki 730 eurų per mėnesį arba nuo 1440 iki 8760 eurų per metus (be PVM, bet įtraukiant darbdavio mokamus mokesčius).

„Ką man tai davė ir kokią naudą pajutau dėl didesnio mokesčių į valstybės biudžetą sumokėjimo??? Visiškai nieko: kiek laukiau poliklinikoje eilėse ar pas gydytojus specialistus, tiek ir laukiu, kiek daužiau savo seną automobilį į pavasarį neužtaisytas kelių duobes, tiek ir daužau, kaip buvo baisu tamsiuose skersgatviuose, taip ir išliko baisu. Be abejo, bendras šalies vaizdas keičiasi į teigiamą pusę, tai bent tai džiugina, bet tai tikrai ne tokių žmonių kaip A.Sysas dėka“, – kalbėjo vyras.

Pasak jo, A.Syso sumanymas didintų tik valstybės mokestines pajamas ir sudarytų papildomas galimybes tokiems kaip socialdemokratai didinti valstybės išlaidas socialinių išmokų, valstybės tarnautojų darbo užmokesčio ir panašioms sferoms.

Ką man tai davė ir kokią naudą pajutau dėl didesnio mokesčių į valstybės biudžetą sumokėjimo??? Visiškai nieko.

„Tokiu būdu, visa valstybė tik skursta ir visiškai nemotyvuoja dirbančiųjų siekti daugiau ir pakelti bendrą Lietuvos dirbančiųjų darbo užmokesčio vidurkį, kas reikštų visos šalies ekonomikos kilimą.

Kadangi, kaip ir ponas A.Sysas, baigiau ekonomikos studijas (tiesa, jo laikais vyravo planinė ekonomika, todėl, matyt, ir jo pasiūlymai yra ne iš rinkos ekonomikos srities), puikiai suprantu tokių mokesčių kėlimo pasekmes visoms ekonomikos sferoms ir galutinį poveikį visiems žmonėms.

Todėl norėčiau pasidalinti savo mintimis ir skaičiavimais. Be abejo, norėčiau, kad A.Sysas pateiktų ir savo skaičiavimus bei analizes prieš siūlydamas tokius GPM įstatymo pakeitimus“, – sakė 15min.lt skaitytojas. 

Toliau pateikiame jo analizę. Mokesčių skaičiavimo bazė – ne šeimos, o tik vyro pajamos. (Pastaba: pateikiami du skaičiavimo variantai. Pirmasis – jeigu didesnio GPM bazė būtų visos pajamos, antrasis – jeigu didesnio GPM bazė būtų 14 tūkst. eurų per metus viršijančių pajamų dalis (A.Syso pasiūlymas)).

1. GPM bazė – visos pajamos.

Taigi, imkime „Sodros“ duomenis apie mokesčių pokyčius paliesiančius dirbančiuosius (tuos, kurie uždirba daugiau nei 3 tūkst. eurų, palikime ramybėje, nes jie vis tiek mokestinį prieaugį arba nuslėptų, arba įmonių vardu nusipirktų naują BMW, ar naują „iPhone“, ar išvažiuotų į „komandiruotę Maldyvuose“, ar dar velnias žino kas...).

Jų, „Sodros“ duomenimis, yra 123 255, o jų darbo užmokestis svyruoja nuo 1167 iki 3000 eurų per mėnesį (čia „ant popieriaus“), bendras vidurkis – 1639,4 Eur/mėn. (neatskaičius mokesčių).

Darbo užmokesčio vidurkis ir dirbančiųjų skaičius paimtas iš 15min.lt straipsnyje pateiktų „Sodros“ duomenų. Padidinus mokesčius gautume tokius rezultatus (viskas eurais):

Skaitytojo analizė
Skaitytojo analizė

Taigi, kaip matyti, kad kol kas laimi tik valstybės biudžetas, o nuo to nukenčia vidutines pajamas gaunantis Lietuvos dirbantysis.

Štai kaip 135,49 eurų praradimas paveiktų rinką:

Skaitytojo analizė2
Skaitytojo analizė2

Bendras GPM mokesčio iki 25 proc. pakėlimo efektas dėl vieno asmens, gaunančio 1639,4 Eur „ant popieriaus“ per mėnesį, būtų toks:

Skaitytojo analizė
Skaitytojo analizė

Bendras rezultatas valstybės biudžetui būtų labai palankus – papildomai net apie 162 mln. eurų per metus. Tai reikštų, kad socialdemokratai vėl galėtų didinti socialines išmokas (pvz., didinti pensijas, socialines pašalpas ir pan.).

Ką tai reiškia? Reiškia, kad tie, kurie dirba ir išlaiko valstybę, tiesiog prisidėtų prie nedirbančių ir neišlaikančių valstybės gerovės didėjimo, potencialaus valstybės tarnautojų skaičiaus augimo ir pan. Kitaip tariant, mes tuos pinigus tiesiog suvalgytume valstybės viduje ir jokios naudos iš nebūtų.

Tie 162 mln. eurų išeitų iš ekonomikos ir būtų tiesiogiai atimti iš smulkaus ir vidutinio verslo, kuris negalėtų didinti, gal net turėtų mažinti dabar dirbančiųjų darbo užmokesčius, mažinti investicijų ir plėtros galimybes, sumažintų apyvartines lėšas, o tai lemtų ir darbo vietų kūrimo stagnaciją arba apskritai mažinimą. 

Iš 15min.lt žemiau parengto grafiko matyti, kad didžiajai daliai žmonių, net ir priėmus A.Syso pasiūlymą, GPM tarifas išliktų toks pats:

Darbo užmokestis
Darbo užmokestis

2. Skaičiavimai, remiantys A.Syso pasiūlymu:

1
 
 

Bendras rezultatas valstybės biudžetui būtų labai palankus – papildomai net apie 47 mln. eurų per metus.

Tai gi dar kartą reiktų paklausti A.Syso, ko jis siekia:

– ar būti šių laikų Robinu Hudu ir atimti iš labiau besistengiančių ir daugiau bei efektyviau dirbančių?

– ar atbaidyti užsienio investicijas ir stabdyti ekonomikos augimą, darbo vietų kūrimą?

– ar dar sykį įsiteikti savo rinkėjams, kurie pagal visas apklausas daugiausiai yra pensinio amžiaus, išlaikomi valstybės ir gyvena regionuose, ir tokiuose dalykuose nieko nesigaudo, bei pelnyti papildomų „karmos taškų“?;

Gal jau laikas didinti skurdesnių gyventojų pajamas kitu būdu? Tai pavyks tik padidinus vidutiniškai uždirbančių pajamas. Tokiu būdu jie sumokės daugiau mokesčių, išleis daugiau pinigų prekėms ir paslaugoms pirkti, pakels mažą ir vidutinį verslą, kuris Lietuvoje sumoka daugiausiai mokesčių ir sukuria daugiausia darbo vietų.

Gal jau laikas atsigręžti į dirbantį, ir savo ateitį siejantį su Lietuva, o ne tą, kuris į valstybės dotacijas, pašalpas ir socialines išmokas žiūri kaip alkanas vilkas į avis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius