-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išaiškėjo konkurso „Europos burės“ finalininkai: kas pretenduoja į apdovanojimą?

Antradienį išaiškėjo Finansų ministerijos inicijuoto geriausių Europos Sąjungos investicijų projektų konkurso „Europos burės 2022“ finalininkai. Kiekvienos kategorijos galutiniai nugalėtojai bus paskelbti spalio 27 dieną, keturioliktą kartą vykstant geriausių ES investicijų projektų apdovanojimams „Europos burės 2022“. Laimėtojams bus įteiktos skulptoriaus Artūro Žilinsko kurtos specialios statulėlės.
Artūro Žilinsko kurtos statulėlės apdovanojimams „Europos burės 2022“
Artūro Žilinsko kurtos statulėlės apdovanojimams „Europos burės 2022“ / Artūro Žilinsko nuotr.

Pirmieji geriausių ES investicijų projektų konkurso „Europos burės 2022“ rezultatai – jau čia. Dalyvių paraiškas įvertino ir nugalėtojus skirtingose kategorijose išrinko iš skirtingų sričių ekspertų ir žinomų visuomenės, žiniasklaidos bei akademinio pasaulio atstovų sudaryta vertinimo komisija.

Šių metų nugalėtojai bus paskelbti bei apdovanoti spalio 27 d. vyksiančiame renginyje ir naujienų portale 15min. Iki tol kviečiame susipažinti su konkurso finalininkais, kurių kiekvienas pretenduoja į skirtingų nominacijų nugalėtojų titulą.

Už inovatyviausius sprendimus. Šiuo apdovanojimu atkreipiamas dėmesys į įmones, kurios savo veikloje diegia naujas technologijas, investuoja į procesus ir naujų produktų bei paslaugų kūrimą.

Kategorijos finalininkai:

  • „Delta Biosciences“ įgyvendintas projektas, kurio metu sukurta naujos kartos integruota biotechnologinė tyrimų platforma žymiai spartesniam vaistų kūrimui. Tai – itin inovatyvus ir tarpdisciplininis farmacinio MTEPI procesas, leidžiantis šimtą kartų sparčiau patikrinti milijonus cheminių vaistų-kandidatų, efektyviau optimizuoti didžiausią potencialą turinčias medicinines molekules bei anksčiau atvesti geriausius kandidatus į ikiklinikinius tyrimus.

  • Lietuviško startuolio „Droplet Genomics“ vykdomas projektas, kurio tikslas – leisti mokslininkams keliauti į vidinį kosmosą ir ištirti naujus biologijos aspektus. Startuolio gaminių pagrindas – lašelių mikrofluidikos technologija, suteikianti galimybę tirti biologinius mėginius atskirų ląstelių ir pavienių molekulių skiriamąja geba. Integruodami skirtinas technologijas „Droplet Genomics“ gali pateikti inovatyvius sprendimus ir naujus įrankius novatoriškiems tyrimams.

  • UAB „Western Baltic Engineering“ vykdyto projekto esmė: bendradarbiaujant su Klaipėdos Universitetu sukurti elektra varomo pilnai autonominio keleivinio kelto prototipą, išsprendžiant elektrinės propulsijos, laivo korpuso pritaikomumą elektrinei propulsijai klausimus bei sukurti pilnai autonominį kelto valdymą. Šiuo projektu siekiama atlikti mokslinę tiriamąją veiklą siekiant sukurti tvarų žaliųjų uostų sprendinį.

Už darnios aplinkos kūrimą. Kategorijoje vertinami gyvenimo kokybę gerinantys ir aplinką bei energiją tausojantys sprendimai. Nominacija skirta projektams, kuriuose ES investicijos kreipiamos į viešosios aplinkos gražinimą, infrastruktūros atnaujinimą, taip pat už atsinaujinančios energetikos sprendimus bei pritaikymą šiuolaikinių žmonių poreikiams. Ypač laukiama projektų, kurie jau dabar prisideda prie „Europos Žaliojo kurso“ idėjos.

Kategorijos finalininkai:

  • Projektas, kuriuo Panemunės pilis buvo pritaikyta kultūrinei veiklai. Vystant projektą, vykdytojai Vilniaus dailės akademija (VDA) su partneriais MB „Virmalda“ restauravo ir įveiklino nesutvarkytą pilies pietinio korpuso dalį. Projekto įgyvendinimas leido atskleisti vertingas pilies istorines, memorialines, architektūrines ir menines savybes, paskatino naujų kultūros paslaugų pilyje prieinamumą, žymiai padidino į kultūrines veiklas Panemunės pilyje įsitraukiančių dalyvių skaičių.

  • Projektas „Malkų įlankos gilinimas iki 14,5 m“ padidina navigacijos saugumą, sukuria ne tik ekonominio vystymosi galimybes, bet ir padeda plėtoti palankesnių aplinkai transporto priemonių sistemas. Įgyvendinus projektą pastatyta krantosaugos sienutė, išvalytas užterštas gruntas, buvęs Malkų įlankoje. Projektą vykdė VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

  • Projekto „Elektrinio miesto transporto kūrimo laboratorijos įrengimas, modulinio elektrinio miesto autobuso prototipo sukūrimas ir bandomosios partijos gamyba“, tikslas – sukurti modulinio elektrinio miesto autobuso prototipą ir pagaminti modulinio elektrinio miesto autobuso bandomosios partijos gaminį. Projektas skirtas sukurti ir komercializuoti lietuvišką elektrinį, lengviausią rinkoje pagal svorį autobusą DANCER. Projektą įgyvendina UAB „Elektrinio transporto sistemos“.

  • Organizatorių nuotr./Apdovanojimai „Europos burės 2022“
    Organizatorių nuotr./Apdovanojimai „Europos burės 2022“

    Už investicijas į ateities mokyklą. Vertinami projektai, kurių metu buvo kuriamos naujos ugdymo proceso priemonės, diegiamos šiuolaikinės nuotolinio mokymo sistemos, į mokomuosius dalykus integruojamos STEAM veiklos. Taip pat ir visi kūrybiškumą mokykloje skatinantys sprendimai.

Kategorijos finalininkai:

  • Projektas „Sprendžiame matematiką virtualioje erdvėje (7–8 klasių kursas)“, kuriame dalyvavo 4-ios pagrindinio ugdymo mokyklos (projekto vykdytojas – Kupiškio Povilo Matulionio progimnazija). Projekto metu mokyklose diegiama virtuali aplinka savarankiškam moksleivių mokymuisi pagal 7-8 klasių matematikos kursą bei projekto partnerių VšĮ „Vaikų ugdymas“ sukurtas vertybinis edukacijos modelis. Surinkti pavyzdžiai sudėti į metodinę priemonę, išleistą 200 vnt. tiražu, bei elektroninę versiją.

  • „Turing College“ – duomenų mokslo karjeros internetinė tarptautinė mokykla ir pirmasis Lietuvos startuolis, patekęs į prestižinį „Y Combinator“. „Turing College“ didina žmonių, ateinančių į IT technologijas, kiekį, padeda norintiems, bet neturintiems finansų studijuoti, skirdami jiems stipendijas pradėti savo karjerą IT duomenų mokslo srityje, padeda žmonėms studijuoti IT dalykus žymiai efektyviau, o baigus turėti aukštesnį kompetencijų lygį nei kitų mokyklų absolventai.

  • Projektas „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis“ padėjo 690 Lietuvos mokyklas aprūpinti gamtos mokslų, technologijų dalyko priemonėmis (STEAM), skirtomis 1-8 kl. mokinių ugdymui. Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo aprūpinimo centras kartu su partneriais įkūrė 7 regioninius STEAM centrus, buvo įrengtos modernios laboratorijos, organizuoti laboratorijose dirbančių metodininkų mokymai. Visos patirtos investicijos ir yra skirtos ateities mokyklos kūrimui, jos ugdymo proceso modernizavimui.

Už efektyvumą medicinoje. Į apdovanojimą pretenduoja projektai, kurie gebėdami greitai keistis krizės metu, pasiūlė tobulesnius technologinius sprendimus medicinai, kompleksines sveikatos priežiūros paslaugas šeimoms bei visuomenei.

Kategorijos finalininkai:

  • VU Medicinos fakulteto projektas, kurio tikslas buvo sukurti mitybos korekcijos ir gyvybinių rodiklių stebėsenos mobiliąją aplikaciją „NephroGo“, skirtą lėtine inkstų liga sergantiems, dializuojamiems pacientams ir atlikti jos naudos analizę. Programėlė pacientams padeda laikytis tinkamo gydymo ir sulėtina ligos progresavimą. Be to, programėlė yra nemokamai prieinama kiekvienam.

  • VU Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos institute vykdomas projektas, skirtas įvairių žmogaus genetinių ligų gydymui, pasitelkiant genų terapiją. Projektas pristatė dvigrandžių DNR trūkių nustatymo metodą, skirtą geriausio (efektyviausio, tiksliausio ir saugiausio) CRISPR-Cas9 nukleazės varianto parinkimui.

  • UAB „Zivė“ vykdomas projektas „Ilgalaikio širdies stebėjimo dirbtinis intelektas – HEART AI“, skirtas ankstyvai širdies ligų diagnostikai, medicinos prietaisus perkeliant iš ligoninės į namus. Padedant dirbtiniam intelektui išanalizuojami gauti duomenys ir pateikiami vertinti gydytojui. Sistema leidžia stebėti širdies veiklą realiu laiku ir pranešti apie širdies veiklos sutrikimus.

Už investicijas į žmogų. Nominuojami projektai, kurie ES investicijas tikslingai ir efektyviai panaudojo socialinėms iniciatyvoms kurti. Viskam, kas didina žmogaus galimybių įvairovę ir gerina jo gyvenimo kokybę.

Kategorijos finalininkai:

  • Projektas, kurio tikslas buvo padidinti profesinio ir suaugusiųjų mokymo atitiktį darbo rinkos poreikiams ir patrauklumą Visagine, remiant ir skatinant praktinių įgūdžių įgijimą darbo vietoje. Buvo parengti 65 aukštos kvalifikacijos ir reikalingų praktinių įgūdžių turintys pameistriai – inžinerinės pramonės gamintojų darbuotojai. Projektą vykdė Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras.

  • „Mindletic“ – pandemijos metu užgimęs emocinis sporto klubas. „Mindletic“ siūlo darbuotojams vietą, kurioje jie gali identifikuoti savo emocinę būklę ir pamankštinti savo protą taip pat, kaip mankštinamas kūnas. Darbuotojai savo emocijas gali identifikuoti ir atsižvelgdami į tai, kas atitinka jų energijos lygį, ir tai, kas jiems kelia malonumą. Remdamiesi surinktais anoniminiais duomenimis, „Mindletic“ komanda bando prognozuoti emocinį balansą ir apsaugoti jį nuo pablogėjimo ateityje.

  • MB „WeZoop“ įgyvendintas projektas, kurio tikslas – skatinti visų tipų įmonių, mokslo ir studijų institucijose sukurto mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatų pagrindu kuriamų inovatyvių produktų plėtojimą visuose etapuose – nuo idėjos iki bandomosios gamybos. Vykdant projektą sukurti nauji ir maistingi maisto produktai, skirti geriatriniams pacientams ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Už bendruomeniškumo kūrimą. Nominacija skirta projektams, kurie sėkmingai didino gyventojų tarpusavio komunikaciją, įtraukė bendruomenės narius į bendrų tikslų siekimą ir aktyvų socialinį gyvenimą.

Kategorijos finalininkai:

  • VšĮ „Namai visiems“ įgyvendinamas projektas „Senyvo amžiaus asmenų socialinės atskirties mažinimas organizuojant užimtumą dienos centre“. Šiuo projektu siekiama pagerinti senjorų sveikatą, gerovę sujungiant juos su projekto metu teikiamomis paslaugomis ir užsiėmimais, bei kurti ryšį su kitais žmonėmis. Tokiu būdu projektas sprendžia kompleksines fizinės sveikatos, psichologines ir socialines problemas.

  • „Vaivorykštiniai jungčių tiltai“ – Varėnos „Žilvičio" vaikų lopšelio-darželio vykdomas projektas, kurio tikslas – įgyvendinant socialinės integracijos principą ir mažinant Varėnoje gyvenančių specialiųjų poreikių, daugiavaikių ir socialinės rizikos šeimų vaikų socialinę atskirtį, kartu įtraukiant į ugdymo veiklas ir NVO savanorius, sukurti sąlygas ir plėtoti specialiųjų poreikių vaikų ir vaikų, turinčių ASS ugdymą.

  • Projektas „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“, kurio metu buvo užkardomas potencialių atliekų atsiradimas, skatinamas bendruomeniškumas, individuali atsakomybė. Projekto metu Vilniaus regione įrengta 16-a dalijimosi daiktais stotelių DĖK‘ui, per kurias į naujus namus iškeliavo daugiau kaip 22 tūkst. įvairiausių daiktų. Stotelėse vykdomi apmokymai žmonėms iš pažeidžiamų socialinių grupių, kad įgiję daiktų taisymo bei kitų įgūdžių jie galėtų lengviau integruotis į darbo rinką. Projektą vykdo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras.

Už įdomiausius smulkiojo verslo projektus. Šiai nominacijai ieškoma netradicinių smulkaus verslo projektų, kurie kuria rinkoje dar nematytus produktus, prekės ženklus ar paslaugas. Kitaip nei likusias nominacijas, šias vertino ir „15min“ skaitytojai – jų skirti balsai buvo lygiaverčiai komisijos vertinimams.

Kategorijos finalininkai:

  • Projektas „MTEP investicijos keliautojų rinkai“, kurio metu atsirado „LegeGo“ – originali platforma, skirta žmonėms, mėgstantiems keliauti ir dalytis kelionių įspūdžiais socialiniuose tinkluose. Startuolio MB „Rinkos studija“ („Market P2S“) kurta platforma siekia sukurti keliaujantiems dirbtinio intelekto asistentą ir planuoklį su aplikacijos prototipu, kad vartotojas galėtų patogiai keliauti, dalytis informacija realiu laiku, parsisiųsti turų VR gidus, sukurti būsimos kelionės maršrutą, keistis atsiliepimais, matyti šalia esančias pramogas bei norimus tekstus išversti į skirtingas kalbas.

  • „MB Dok Inovacija“ vykdomas projektas, kurio metu sukurtas išmanusis įrenginys padeda spręsti vairuotojų ir transporto priemonių apsaugos nuo susidūrimo su laukiniais gyvūnais problemą. Inovatyvus Lietuvos mokslininkų sukurtas MTEP rezultatas – savarankiškas išmaniųjų technologijų įrenginys, montuojamas ant esamų kelio stulpelių, kuris skirtas vairuotojų ir gyvūnų apsaugai nuo laukinių gyvūnų išbėgimo į kelią. Tai veiksminga priemonė, padedanti efektyviai mažinti autotransporto ir laukinių gyvūnų susidūrimus tiek magistraliniuose, tiek regioniniuose ar krašto keliuose. Ši išmanioji (angl. SMART) sistema gali identifikuoti įvairaus dydžio gyvūnus – nuo smulkiųjų (lapės, usūriniai šunys ir pan.) iki stambiųjų žinduolių (briedžių, stirnų, stumbrų). Sistema registruoja prietaiso suveikimo atvejus, kaupia ir perduoda duomenis apie registruotus objektus, registravimo laiką dažnumą. Tokiu būdu vykdoma ir subjektų judėjimo stebėsena, duomenys perduodami tiek Lietuvos Kelių direkcijai įvertinant kelių ruožų saugumą, tiek aplinkosaugos institucijoms, siekiant įvertinti žvėrių judėjimą, kertant kelius.

  • „UAB „Ekko LT“ įgyvendintas projektas. Investicijos skirtos modernių technologijų diegimui, sudarant sąlygas sparčiau vystytis ir augti Utenos regionui (Zarasų r. sav.). Tikslas buvo investuojant į modernių technologijų diegimą didinti įmonės darbo našumą bei bendrovės pajamas. Inovatyvus ir įdomus naujų technologijų diegimas leidžia įmonei vienintelei Lietuvoje spausti ekologišką rapsų aliejų.

Komisijoje – žinomi ekspertai

Kaip jau anksčiau skelbė portalas 15min, konkurso „Europos burės 2022“ komisiją sudarė tokie nariai:

Akvilė Žirgulevičiūtė-Juodienė – LR Finansų ministerijos Investicijų departamento Valdymo ir kontrolės sistemų priežiūros skyriaus patarėja.

Darius Vėbra – įmonės „Solarbank“ direktorius

Prof. Algirdas Žebrauskas – Telšių vyr. architektas, nuo 2014 m. – bendrovės „Architekto studija direktorius“. Jo iniciatyva atkurtas istorinis Žemaitijos herbas ir vėliava, sukurtas Žemaitijos žemėlapis, Telšių viešosioms erdvėms sukurta daug meno kūrinių, Varniuose įkurtas Žemaičių vyskupystės muziejus.

Jurgita Šimelevičienė – žurnalistė, „15min“ verslo rubrikos redaktorė.

Dr. Mindaugas Nefas – istorikas, VDU licėjaus „Sokratus“ direktorius.

Tomas Balžekas – vienas dienraščio „15 minučių“, vėliau tapusio naujienų portalu „15min“ įkūrėjų, 2021 metais vėl tapęs UAB „15min“ ir UAB „BNS“ generaliniu direktoriumi.

Robertas Petrauskas – žurnalistas, TV laidų vedėjas, istorinių knygų autorius.

Daiva Kubaitienė – VšĮ Vilniaus rajono centrinės poliklinikos Vyriausiosios gydytojos pavaduotoja pirminei asmens sveikatos priežiūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius