-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išaugusios metalų kainos gali pabranginti prietaisus

Sparčiai išaugus metalų kainoms kai kurie gamintojai Lietuvoje prognozuoja produkcijos kainų augimą. Parduotuvėse gali brangti elektronikos prietaisai, kiti metalų gaminiai, įtampų kyla ir statybose, rašo portalas delfi.lt.
Aliuminio strypai
Aliuminio strypai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šaldytuvų gamybos bendrovės „Snaigė“ generalinis direktorius Mindaugas Sologubas teigia, kad metalų, plastikų, chemijos produktai vien per ketvirtį pabrango iki 30 procentų. Jo vertinimu, gegužę-birželį vartotojai gali pamatyti 20 proc. ir dar daugiau išaugusias kainas.

„Produktai parduotuvėse taps brangesni. Tai smarkiai nuvils vartotojus, o to mes norėtumėme mažiausiai. Keliame kainas ne norėdami pasipelnyti, bet priversti aplinkybių“, – teigia M.Sologubas.

Didžiąją dalį produkcijos „Snaigė“ eksportuoja.

Metalo konstrukcijų gamintojos „Kauno pramontažas“ direktorius Jonas Gediminas Brazys pastebi, kad metalų kainų svyravimai apsunkina derybas tarp užsakovų ir rangovų. Jis apgailestauja, jog iki šiol neaišku, kuo esama žaliavų trūkumo situacija baigsis.

„Jei pasirašai sutartį, atsiranda grafikai, baudos. Jei nesi garantuotas, kad nusipirksi metalo, tau gali tekti mokėti baudą, kadangi nevykdysi grafiko, pažeisi sutartį“, – sako J.G.Brazys.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas pažymi, kad brangstantys metalai daliai įmonių gali atsiliepti skaudžiai. Jis linkęs manyti, jog pernelyg didelio poveikio Lietuvos ekonomikai metalų kainos nepadarys, kadangi pramonės produktų paklausa taip pat didelė.

„Nemanau, kad tai labai smarkiai paveiktų ekonomiką. Bet tam tikroms įmonėms gali būti didesnių problemų, kuomet didėjančią metalų kainą ne visuomet galima permesti pirkėjui“, – sako T.Povilauskas.

Portalo teigimu, nuo praėjusių metų pradžios varis yra pabrangęs 39 proc., aliuminis – 17 proc., plienas – apie 40 procentų, vertinant metalo laužo kainą.

Taurusis metalas rodis nuo pernai pabrango daugiau nei keturis kartus ir dabar gramas šio automobilių katalizatoriuose naudojamo metalo kainuoja 840 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius