Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išlaidauti pasiryžusi Graikija – šalis su 317 mlrd. eurų skolos kupra

Partijos „Syriza“ pergalė Graikijos rinkimuose reiškia, kad jos gyventojams nusibodo taupyti. Nauja valdžia reikalaus peržiūrėti skolos mokėjimo grafikus, galbūt skolas nurašyti apskritai. Tačiau Europoje tam pritaria ne visi, ypač griežtai prieš Graikijos skolų nurašymą pasisako Suomija.
Rinkimų rezultatų laukimas Graikijoje
Rinkimų rezultatų laukimas Graikijoje / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Graikija

Svarbiausi pokyčiai, kuriuos lems Graikijos rinkimai („Business Insider“):

* „Syriza“ pergalė reiškia, kad Graikijos taupymas baigsis. Kaip sakė partijos lyderis Aleksis Cipras, taupymas nėra Europos sutarčių dalimi – ja yra demokratija ir suvereniteto principas.

* Priešingai daugumos įsitikinimui, „Syriza“ visai nenori išstumti Graikijos iš euro zonos. Netgi priešingai – A.Cipras sakė, kad Graikija nori atitikti Europos keliamus reikalavimus biudžetui: „Syriza“ vyriausybė gerbs Graikijos įsipareigojimus, nes yra euro zonos narė, palaikyti subalansuotą biudžetą.“

* A.Cipras ketina kovoti su mokesčius mokėti vengiančiais oligarchais, kad padidintų biudžeto pajamas. Tik taip pat pažadėjo sugriauti „klientelistines ir kleptokratines“ buvusių administracijų darbo praktikas.

* „Syriza“ reikalaus Europos skolų konferencijos, kurioje Graikija prašys persvarstyti šalies skolos grąžinimo sąlygas.

Suomijos ministras pirmininkas Alexanderis Stubbas išsakė griežtą Suomijos poziciją – jo teigimu, Suomija yra nepasiruošusi nurašyti Graikijos skolos, rašo Suomijos naujienų portalas yle.fi.

Suomija visą laiką buvo žinoma kaip griežtą poziciją prasiskolinusių valstybių atžvilgiu turinti šalis. Ji buvo vienintelė euro zonos narė, paprašiusi skolų grąžinimo garantijos iš Graikijos ir Ispanijos.

„Mes nesame pasiruošę atleisti Graikiją nuo skolų, bet esame pasirengę diskutuoti apie paskolos periodo pratęsimą. Tikiu, kad galime pasiekti kompromisą, kuris visus tenkintų“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad Graikijos naujai valdžiai labai svarbu kuo greičiau susiorganizuoti darbą. A.Stubbas išreiškė viltį, kad naujoji vyriausybė tęs struktūrines reformas, kurios padeda Graikijos ekonomikai atsitiesti.

Graikijos skola siekia 317 mlrd. eurų. Skola sudaro per 175 proc. bendrojo vidaus produkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius