Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspėja dėl kaupimo pensijai: kita nustebusiųjų banga – rugpjūtį

Atlyginimas už sausį gali nustebinti mažesne suma nei laukta, kai prisiklausyta valdžios pažadų. Mat dalį algos „suvalgo“ papildomas kaupimas pensijai. Ypač pasipiktinę tie, kas buvo pamiršę, kad yra II-osios pakopos dalyviai ir patys prie kaupimo neprisidėdavo. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sako, kad toks ir yra reformos tikslas: žmonės patys turi matyti, kiek ir kam jie moka, ir domėtųsi, kas iš to gali išeiti.
Piniginė
Piniginė / 123rf.com

Kavos pertraukėlė su kolege Vilmą Auglytę netikėtai privertė atidžiai išsinagrinėti, kokią algą ji gaus už sausį. Pirmą mėnesį po to, kai įsigaliojo mokesčių ir pensijų reforma. Bendradarbės išsikalbėjo, ką pamatė algalapiuose.

„Pasirodo, jog man 1,8 proc. nuskaičiavo nuo atlyginimo į pensijų fondą. Sunerimau šiek tiek, pagalvojau, kad vertėtų išsiaiškinti tokius dalykus. Ir užsirašiau konsultacijai į banką. Bankininkė nuramino, priminė, kad pagal tą naują tvarką nuo Naujųjų metų yra nuskaičiuojama 1,8 proc. ir pamažu ta suma iki tam tikrų metų didės“, – pasakojo V.Auglytė.

Tokiems, kaip ponia Vilma, kurie iki šių metų buvo vadinamieji pasyvūs kaupėjai ir patys prie būsimos pensijos papildomai neprisidėjo, dabar nuo algos nuskaičiuojama įmoka palaipsniui didės ir 2023 m. bus 3 proc.

Buhalterių teigimu, ypač nustebo ir pradangintų pinigų puolę ieškoti žmonės, kuriems ne tik pirmą kartą nusirėžė algos dalis į pensijų fondą, bet dar ir netaikomas neapmokestinamasis pajamų dydis.

„Jiems yra siurprizas. Akmenys krenta į mūsų daržą, nors blogai skaičiuojate, „kur mūsų piniginėliai, nes valdžia pažadėjo, kad 20 eurų daugiau gausime“. Tai 20 eurų daugiau negausite, jeigu jūs praėjusiais metais nekaupėte, tačiau buvote pasirašę tą sutartį. Tokiems žmonėms 2019 m. išdygsta papildomas kaupimas 1,8 proc. Faktiškai alga nemažėja tik tokiu atveju, jeigu nedaug uždirbate, kai NPD neturi įtakos, t.y., iki 2 tūkst. eurų“, – pasakojo Buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė D.Čirbienė

Kita nustebusiųjų banga prognozuojama rugpjūtį, kai nuo šiemet į II-osios pakopos kaupimą įtraukti jaunesni nei 40-ies metų žmonės gaus algas už liepą. Sistemos naujokai, kaip ir senbuviai, apsispręsti, kaupti ar ne, turi iki birželio pabaigos. Vėliau negalės nieko pakeisti – liepą nuo jų algos į fondą automatiškai nusiskaičiuos 1,8 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius