Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išpirkų reikalaujantys programišiai masiškai atakuoja mokyklas ir ligonines

Trečiadienį viena iš Holivudo ligoninių nusprendė sumokėti 40 bitkoinų, arba 17 tūkst. dolerių, išpirką, norėdama išvalyti savo kompiuterinę sistemą nuo į ją paleisto viruso. Tačiau ši gydymo įstaiga ne vienintelė, priversta susimokėti už virusu infekuotos kompiuterinės sistemos atkūrimą. Pastaruoju metu JAV išaugo ligonines ir mokyklas terorizuojančių programišių skaičius, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Programišių pakeistas pakelės švieslentės užrašas
Programišių pakeistas pakelės švieslentės užrašas / Kadras iš „YouTube“

Programišių paskleidžiamas virusas paveikia įvairius vartotojų dokumentus, tačiau ne pačią sistemą, kadangi tokios atakos tikslas yra ne kompiuterių sugadinimas, bet aukų privertimas susimokėti už savo turimus duomenis.

Taip pat paaiškėjo, jog programišių išpuoliams neatsparios ir valstybinės institucijos, ypač policijos departamentai.

Panašu, kad tokia pinigų prievartavimo schema veikia.

Remiantis skirtingais skaičiavimais, vien tik per du mėnesius programišiai iš tokio pobūdžio išpuolių susirinko daugiau negu 325 mln. dolerių, kadangi daugiau negu pusė aukų sutiko sumokėti reikalaujamą išpirką.

Taip pat paaiškėjo, jog programišių išpuoliams neatsparios ir valstybinės institucijos, ypač policijos departamentai.

Tų mokyklų, kurių kompiuterinės sistemos buvo paveiktos kenkėjiškų virusų, personalas susidūrė su įvairaus pobūdžio problemomis. Pavyzdžiui, mokiniai, norėdami susimokėti už pietus, turėjo ranka rašyti savo duomenis ant popieriaus lapų, o mokytojai negalėjo išsiųsti namų darbų užduočių ar įvertinimų internetu.

Tiesa, programišių taikiniu pasirinktose ligoninėse pasekmės galėtų būti gerokai liūdnesnės negu mokyklose.

Pranešama, jog užfiksuota atvejų, kuomet virusu infekuoti ligoninių kompiuteriai nepaveikė pacientų slaugos skyriaus, tačiau greitosios pagalbos padalinys žmones buvo priverstas nukreipti į kitas gydymo įstaigas. Be to, nebuvo galima prieiti prie kai kurių pacientų ligos istorijų.

Laikraštis „The Washington Post“, išanalizavęs JAV Sveikatos departamento duomenis, praėjusių metų kovą pranešė, kad dėl daugiau negu 1100 įsilaužimų į ligoninių kompiuterines sistemas, iškilo grėsmė apie 120 mln. pacientų duomenims visose JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius