Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išvydama lietuvius verslininkus, Rusija prisidėjo prie Lietuvos ekonomikos stabilumo

Rusijos krizė palies ir Lietuvos ekonomiką, tačiau labai neženkliai. Prie to prisidėjo ir pats Kremlius, ne vienerius metus baidęs iš savo rinkų lietuvius verslininkus. Labiausiai nukentės tie, kurie kaimyninėje šalyje statė fabrikus ir pirko rusiškas bendroves. Tai TV3 laidoje „Savaitės komentarai“ kalbėjo SEB banko ekonomistas Gitanas Nausėda.
Gintanas Nausėda
Gintanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes neturėtume dramatizuoti šito reiškinio. Žinoma, aš esu toli nuo minties, kad tai neturės jokios įtakos Lietuvos ekonomikai. Tačiau Rusija atliko tam tikrą paslaugą Lietuvai, kai 2013 metų rudenį leido pasitreniruoti ir suprasti, kas tai yra gyvenimas apriboto eksporto į Rusiją sąlygomis. Dabar tos Rusijos sankcijos yra nebereikšmingos“, – TV3 sakė G.Nausėda.

Ekonomistas pabrėžė, kad Rusijos gyventojai net ir atšaukus sankcijas negalėtų įpirkti lietuviškų prekių, todėl eksportuotojai būtų nukentėję ir be Kremliaus sankcijų. Tiesa, rublio vertės kritimas smogs tiems lietuviams verslininkams, kurie Rusijoje turi savo bendrovių.

„Mūsų investicijos į Rusijos įmones nėra tokios jau ženklios, bet visos valstybės, kurios turėjo savo kapitalą toje rinkoje, kurį laiką džiaugėsi, ypač, kai tik buvo pritaikytos sankcijos, bet dabar aišku, kad jos susiduria su labai didelėmis problemomis dėl perkamosios galios smukimo“, – kalbėjo SEB banko ekonomistas. 

Mūsų investicijos į Rusijos įmones nėra tokios jau ženklios, bet visos valstybės, kurios turėjo savo kapitalą toje rinkoje, kurį laiką džiaugėsi, ypač, kai tik buvo pritaikytos sankcijos, bet dabar aišku, kad jos susiduria su labai didelėmis problemomis dėl perkamosios galios smukimo, – kalbėjo G.Nausėda.

Kitaip tariant, kai Rusija pradėjo taikyti sankcijas Europos prekėms, kai kurie verslininkai, turėję savo bendrovių šalies viduje, laimėjo, nes nereikėjo mokėti muito mokesčių. Tačiau dabar jie pralaimi, nes Rusijos gyventojai nebeturi pinigų, už kuriuos galėtų pirkti jų produkciją.

G.Nausėda aiškino, kad verslininkai, investavę į Rusijos rinką, pateko į nepavydėtiną padėtį – negali parduoti savo bendrovių ir objektų, nes kainuos labai pigiai, o laukti, kol ekonominė situacija pagerės, yra labai brangu.

„Stebuklingų receptų, tokioje situacijoje atsidūrusiems verslininkams, nepridalinsi“, – apgailestavo G.Nausėda.

Jis mano, kad Rusija jau dabar yra gilioje krizėje ir vargu ar Kremliaus režimas turi veiksmų planą.

 „Vladimiras Putinas plano dėl Rusijos ekonomikos kol kas neturi. Tai, ką šiuo metu įgyvendina Centrinis bankas, yra būtinos priemonės, tačiau jos yra nepakankamos, rublio vertės kritimui sulaikyti“, – sakė ekonomistas. 

Jis teigė, kad Rusija jau dabar yra didelėje krizėje, nes yra suspausta iš dviejų pusių. Iš vienos pusės – krentančių naftos kainų, o iš kitos – Kremlius, dėl politinių priežasčių, prarado prieigą prie tarptautinės kapitalo rinkos. 

„Viena vertus, ji nebeturi reikiamų naftos dolerių įplaukų, kurios yra tiesiog būtinos, kitą vertus – ji nebegali civilizuotais būdais pasiskolinti ir užkamšyti tų skylių“, – sakė ekonomistas G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius