-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Italija tikisi biudžeto išlaidų laisvės, jei koronaviruso plitimas įgautų pagreitį

Italija įspėjo Europos Sąjungą (ES), kad jai gali prireikti veiksmų laisvės planuojant biudžeto išlaidas, jei netikėtas koronaviruso plitimas šalies pramoniniuose regionuose turėtų reikšmingų neigiamų padarinių ekonomikai.
Koronaviruso plitimas Italijoje
Koronaviruso plitimas Italijoje / PA Images/Scanpix nuotr.

Pirmadienį buvo pranešta apie 11 mirties nuo koronaviruso atvejų Italijoje, o užsikrėtusiųjų skaičius šalyje skaičius perkopė 300. Daugiausia užkrėtimų užfiksuota Lombardijos ir Veneto regionuose, kuriems kartu tenka apie trečdalis Italijos bendrojo vidaus produkto (BVP) ir apie pusė Italijos eksporto, rašo „The Financial Times“.

Šiuose regionuose mokyklos ir universitetai jau yra uždaryti, o masiniai renginiai, įskaitant Venecijos karnavalą, buvo atšaukti.

Italijos ekonomikos viceministrė Laura Castelli antradienį pareiškė, kad ES turi būti pasirengusi padėti šaliai, jei dėl koronaviruso padarinių ji susidurtų su neigiamais padariniais ekonomikai.

„ES turi išteklių, kuriuos ji gali skirti mums, jei susidarytų padėtis, dėl kurios staigiai sumažėtų Italijos BVP, – per televiziją kalbėjo L.Castelli. – Tikimės, kad to neprireiks, tačiau tai yra ta situacija, kai ES turėtų imtis veiksmų.“

L.Castelli pareiškė, kad ji tarėsi su Italijos ekonomikos ministru Roberto Gualtieri dėl to, kaip užkirsti kelią dėl koronaviruso „nepagrįstai padidintoms“ dezinfekavimo priemonių ir kitų gaminių kainoms.

Pirmadienį Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte perspėjo, kad koronaviruso plitimo ekonominės pasekmės bus reikšmingos. Remiantis Italijos banko vertinimais, šis veiksnys iš šalies BVP augimo rodiklio 2020 metais atims 0,2 procentinio punkto.

Italijos ekonomika ketvirtą 2019 metų ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, susitraukė 0,3 proc. – tai buvo reikšmingiausias mažėjimas per šešerius metus, o daugelis ekspertų prakalbo apie nuosmukio galimybę šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius