Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtempta geopolitinė tikrovė temdo Europos ūkio padangę

Padidėjusi politinė rizika Europoje verčia mažinti Vokietijos koncerno „Siemens“ investicijų planus bei neramina dėl galimo pasaulinio ūkio sulėtėjimo. Taip teigia didžiausios Europos pramonės konglomerato vadovas Joe Kaesaris, rašo cnbc.com. Jam antrina ir visa eilė ES ekonomiką analizuojančių finansų ekspertų.
Eifelio bokštas Paryžiuje nušviestas Pracūzijos vėliavos spalvomis
Eifelio bokštas Paryžiuje nušviestas Pracūzijos vėliavos spalvomis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mano didžiausias nerimas yra geopolitinių nelaimių pasekmės“, – sakė J.Kaesaris ir prisiminė neseniai įvykdytus teroro išpuolius Paryžiuje.

Paryžiaus atakos gali atnešti rimtą žalą visos euro zonos ekonominiam atsigavimui.

Paryžiaus atakos gali atnešti rimtą žalą visos euro zonos ekonominiam atsigavimui.

„Investavimas susijęs su tikėjimu, su ateitimi, ir kai atsitinka tokie dalykai žmonės nusprendžia palaukti“, – pridūrė „Siemens“ vadovas.

Panašiais nuogąstavimais anksčiau dalijosi ir Italijos finansų ministras Pieras Carlo Padoanas, kuris teigė, kad Paryžiaus atakos gali atnešti rimtą žalą visos euro zonos ekonominiam atsigavimui.

„Atakos didžiausią ekonominę žalą atnešė pasitikėjimui, o pasitikėjimas yra kertinis elementas. Šalims būtina padėti įveikti krizę. Bet kokie elementai, pakertantys pasitikėjimą, yra labai pavojingi“, – tikino Italijos ministras.

Tokiam požiūriui pritaria ir politinės rizikos konsultavimo bendrovės „Eurasia Group“ atstovas Mujtabas Rahmanas, tikinantis, kad teroristų atakos gali neigiamai paveikti Europos vartotojų ir investuotojų pasitikėjimą.

„Paryžius ir jo įvykių padariniai įrodo, kad geopolitika, o ne ekonomika, bus lemiamas veiksnys, vertinant verslo riziką 2016 m.”, – sako M.Rahmanas.

„Paryžiaus atakos gali lemti geopolitikos ir vyriausybių politikos išdavas, kurios paveiks daugybę verslininkų“, – sakė Londone įsikūrusios strateginių konsultacijų bendrovės „Global Counsel“ vyriausiasis ekonomistas Gregoras Irwinas.

Banko „Citi“ analitikai savo ataskaitoje pažymi, kad nors sausio mėnesio atakos žurnalo „Cahrlie Hebdo“ redakcijoje ir žydų prekybos centre Paryžiuje didelės neigiamos įtakos nepadarė, tačiau naujausių atakų poveikis ūkiui gali būti didesnis.

„Citi“ atakas Paryžiuje pagal poveikį ekonomikai net lygina su 2001 m. rugsėjo 11 d. atakomis JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius