-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Powellas: būtina suvaldyti viruso protrūkį ir užtikrinti vyriausybės pagalbą

Pastarosiomis savaitėmis stebimas koronavirusinės infekcijos atvejų augimas daro įtaką JAV ekonominei veiklai, o ekonomikos atsigavimas priklausys nuo to, kaip pavyks suvaldyti viruso protrūkį bei nuo vyriausybės pagalbos, trečiadienį pareiškė JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) pirmininkas Jerome’as Powellas,
Jerome'as Powellas
Jerome'as Powellas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Labai svarbu sustabdyti COVID-19 plitimą, nes JAV vartotojai neatvers piniginių tol, kol nepajus, kad tai daryti yra saugu, pažymėjo J.Powellas. Visgi, pasak jo, kol kas reikės papildomos paramos, kad šalis išgyventų baisiausią pastarųjų metų krizę.

Atsižvelgdamas į tai, kad Jungtinėse Valstijose ėmė augti užkrato atvejų skaičiaus, ir kad naujausi duomenys rodo galimą ekonomikos atsigavimo iš nuosmukio stabtelėjimą, politiką nustatantis Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) išlaikė nepakeistą bazinę palūkanų normą, siekiančią 0–0,25 procento.

Komitetas pažymėjo, kad „koronaviruso protrūkis kelia didelių problemų žmonėms bei didžiulius ekonominius sunkumus Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje“ bei pabrėžė su ateinančiais mėnesiais susijusį neapibrėžtumą.

J.Powellas žurnalistams teigė, kad perspektyvos „smarkiai priklausys nuo to, kaip sėkmingai pavyks suvaldyti viruso plitimą“.

„Kelias į priekį taip pat priklausys nuo politinių veiksmų, kurių bus imamasi visais vyriausybės lygiais, kad būtų galima suteikti pagalbą ir palaikyti ekonomikos atkūrimą tiek laiko, kiek to reikės“, – pabrėžė jis.

Šiuo metu Kongreso nariai mėgina susitarti dėl kito skubių pagalbos priemonių paketo.

Atsižvelgdami į tai, kad netrukus nustos galioti išplėstinės nedarbo išmokų programos ir iškeldinimo iš būsto moratoriumas, Senato respublikonai šią savaitę pristatė 1 trln. JAV dolerių planą, pagal kurį papildomos savaitinės nedarbo išmokos būtų sumažintos nuo 600 JAV dolerių iki 200 JAV dolerių, tačiau gyventojams dar kartą būtų išmokėtos 1 200 JAV dolerių išmokos, o mokykloms, kurios vėl atsidarys, bus suteiktas finansavimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jungtinių Valstijų doleriai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jungtinių Valstijų doleriai

Tuo tarpu demokratai reikalauja patvirtinti 3 trln. JAV dolerių planą, numatantį didesnės nedarbo išmokas.

Nesikiša į politiką

J.Powellas savo pasisakyme išliko atsargus ir nedalino patarimų įstatymų leidėjams, tačiau dar kartą paaiškino, kad būtų tikslinga skirti daugiau lėšų.

„Dabartinis ekonomikos nuosmukis yra pats giliausias mūsų gyvenime ... ir norint atsigauti, prireiks nuolatinės ir piniginės, ir fiskalinės paramos“, – pažymėjo centrinio banko vadovas.

Ekonomistai skaičiuoja, kad antrąjį ketvirtį JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) sumenko daugiau nei 35 proc., tačiau FRS vadovas teigė, kad pirminė Kongreso patvirtinta parama „buvo labai naudinga šeimoms, verslui ir bendruomenėms visoje šalyje“.

Visgi jis perspėjo: „Pastarosiomis savaitėmis matėme ženklų, rodančių, kad viruso atvejų skaičiaus augimas ir atnaujintos ribojančiosios priemonės pradeda daryti įtaką ekonominei veiklai“.

Kalifornijos, Teksaso ir Arizonos valstijų institucijos vėl įvedė ribojančiąsias priemones ir sustabdė įmonių veiklą, o duomenys rodo, kad užimtumo augimas sulėtėjo.

Pasak J.Powello, gegužės ir birželio mėnesiais buvo atkurta maždaug trečdalis iš daugiau nei 20 mln. pirmosiomis pandemijos savaitėmis prarastų darbo vietų, tačiau dabar šiems pasiekimams gresia pavojus.

Komitetas nepakeitė politikos kurso

FOMC pakartojo savo ketinimą išlaikyti bazinę palūkanų normą artimą nuliui „tol, kol neįsitikins, kad ekonomika atlaikė pastarojo meto įvykius ir juda maksimalaus užimtumo ir kainų stabilumo tikslų įgyvendinimo link“.

Visgi komitetas susilaikė nuo aiškesnio įsipareigojimo leisti infliacijai pakilti virš FRS nustatyto tikslinio 2 proc. lygio prieš stabdydamas ekonomikai siūlomas paskatas.

Daugelis ekonomistų tikisi šios „būsimos strategijos“ pokyčių, tačiau tik nedaugelis jų prognozavo, kad tai gali įvykti iki rugsėjo mėnesio, atsižvelgiant į didėjantį neapibrėžtumą dėl ekonominių perspektyvų.

J.Powellas teigė, kad komiteto nariai aptarė „galimus ilgalaikių tikslų ir pinigų politikos strategijos gerinimo aspektus“, tačiau atsisakė pateikti daugiau informacijos, kol peržvalga nebus baigta.

„Trumpai tariant, reikia stebėti, kaip keisis ir viruso plitimo, ir fiskalinės politikos situacija“, – pareiškė Ekonominių tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius