-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Powellas: FRS imsis reikiamų veiksmų JAV ekonomikos augimui palaikyti

JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome'as Powellas penktadienį pabrėžė, jog centrinis bankas yra pasirengęs imtis veiksmų, kad užtikrintų Jungtinių Valstijų ekonominės plėtros tęstinumą net iškilus „reikšmingoms rizikoms“, kurias lemia sulėtėjęs pasaulinis augimas.
Jerome Powellas, JAV centrinio banko vadovas
Jerome Powellas, JAV centrinio banko vadovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visgi Pekinui sustiprinus atsakomąsias priemones JAV ir Kinijos prekybos kare, J.Powellas įspėjo, jog prekybos įtampa didina pasaulinį lėtėjimą, o FRS neturi „žinyno“, kaip išspręsti neapibrėžtumo keliamas problemas.

Tuo pat metu J.Powellas išsklaidė nuogąstavimus, kad dėl papildomų paskatų gali kilti infliacija, sakydamas: „Regis, šio laikotarpio problema yra žema, o ne aukšta infliacija“.

Prezidento Donaldo Trumpo inicijuotas prekybos karas su Kinija stiprėja jau ne vieną mėnesį iš eilės ir smukdo verslo pasitikėjimą bei riboja investicijas, kartu sukeldamas didžiulius svyravimus pasaulinėse akcijų biržose.

FRS praėjusį mėnesį sumažino bazinę palūkanų normą pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį iš dalies dėl numatomo prekybos neapibrėžtumo poveikio ekonomikos augimui.

Visgi savo labai lauktoje kalboje J.Powellas pabrėžė, kad centrinis bankas savo arsenale turi tik ribotų priemonių reaguoti į prekybos karą.

„Šios trys savaitės nuo liepos mėnesį įvykusio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) posėdžio buvo gausios įvykių, pradedant nuo pranešimo apie naujus muitus importui iš Kinijos“, – kalbėjo centrinio banko vadovas.

„Pasaulio augimo prognozė blogėja nuo praėjusių metų vidurio. Regis, prekybos politikos neapibrėžtumas daro įtaką pasauliniam ekonomikos sulėtėjimui ir nedidelėms gamybos ir kapitalo išlaidoms Jungtinėse Valstijose“, – teigė J.Powellas.

JAV ekonomika „dabar yra palankioje padėtyje“, tačiau atsižvelgdama į „didelę stebimą riziką“, FRS „veiks tinkamai, kad išlaikytų plėtrą“, – kalbėjo J.Powellas.

Visgi jis perspėjo, kad nėra „jokio stebuklingo tarptautinės prekybos taisyklių žinyno... nėra jokių naujų precedentų, kuriais būtų galima vadovautis, reaguojant į dabartinę situaciją“.

Keli FRS valdybos nariai spaudos konferencijoje pakartojo savo prieštaravimą tolesniam palūkanų normų mažinimui siekiant paskatinti ekonomiką, iš dalies dėl kainų kilimo tikimybės.

Visgi J.Powellas pareiškė: „Regis, šio laikotarpio problema yra žema, o ne aukšta infliacija“.

Taip pat centrinio banko vadovas pridūrė, kad „mažai tikėtinu atveju, jei vėl atsirastų per didelės infliacijos požymių, turėtume priemonių tokiai situacijai pašalinti, kurių efektyvumas jau pasitvirtino praeityje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius