Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06 /14:59

J.Yellen: JAV ragina G-20 įvesti visuotinį minimalų pelno mokestį

Jungtinės Valstijos ragina Didįjį dvidešimtuką (G-20) patvirtinti visuotinį minimalų pelno mokestį, kuris leistų užkirsti kelią vyriausybių pajamų netekimui, pareiškė JAV iždo sekretorė Janet Yellen.
G-20 susitikimas
G-20 susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė apie planus padidinti verslo apmokestinimą, kad būtų pritraukta lėšų milžiniškos 2 trln. JAV dolerių vertės investicijų į infrastruktūrą ir darbo vietų kūrimo programos finansavimui, J.Yellen pažymėjo, kad bendros tarptautinės pastangos leistų nutraukti „lenktynes, kas nustatys mažesnius mokesčių tarifus“.

J.Bidenas išreiškė pasipiktinimą dėl tarptautinių bendrovių, tokių kaip „Amazon“, kurios persikėlė į mokesčių rojus arba pasinaudojo įstatymų spragomis ir moka mažus arba nemoka jokių mokesčių, ir pažadėjo padaryti galą tokiai praktikai.

Pagal jo planą, pelno mokesčio tarifas JAV būtų padidintas iki 28 proc., o minimalus tarifas, taikomas tarptautinėms bendrovėms, – iki 21 procento.

Jis atmetė nuogąstavimus, jog didesnis mokesčio tarifas paskatins bendroves keltis į užsienį.

„Nėra jokių to įrodymų, – pirmadienį pareiškė jis reporteriams. – Mes kalbame apie 28 proc. mokestį, kuris, visų nuomone, yra pakankamai sąžiningas visiems.“

„Ketinu kuo atkakliau siekti pakeisti aplinkybes, kad mes galėtume konkuruoti su likusiu pasauliu.“

Pasak J.Yellen, vyriausybės dėl bendrovių praktikos naudotis mokesčių rojais netenka pajamų. Be to, tokia praktika, anot jos, pakerta ekonomikos konkurencingumą.

„Konkurencingumas – tai ne tik tai, kaip būstinę Jungtinėse Valstijose turinčios bendrovės konkuruoja su kitomis bendrovėmis pasauliniuose susijungimo ir perėmimo sandoriuose, – pareiškė ji Čikagos tarptautinių reikalų tarybos posėdyje. – Kalbama apie tai, kad būtų galima įsitikinti, kad vyriausybės turi stabilias mokesčių sistemas, kurios užtikrina pakankamai lėšų investavimui į pagrindines viešąsias prekes ir paslaugas, taip pat reagavimui į krizes, ir kad visi piliečiai sąžiningai dalijasi vyriausybės finansavimo našta.“

„Bendradarbiaujame su G-20 šalimis, siekdami suderinti visuotinį minimalų pelno mokesčio tarifą, kuris leistų nutraukti „lenktynes, kas nustatys mažesnius mokesčius“, – pareiškė J.Yellen.

„Pasitelkę visuotinį minimalų mokesčio tarifą, kartu galime užtikrinti, kad pasaulio ekonomika klestėtų, o tarptautinių korporacijų apmokestinimo sąlygos būtų vienodesnės.“

Vokietija pasveikino JAV ryžtą skatinti pasaulinio minimalaus pelno mokesčio įvedimą

Vokietijos finansų ministras Olafas Scholzas antradienį pasveikino Vašingtono paramą pasaulinio minimaliam pelno mokesčio įvedimui ir pavadino tai „dideliu žingsniu judant į priekį“ kovoje su vyriausybių pajamų mažėjimu.

„JAV parama šiai iniciatyvai suteikia stiprų postūmį“, – žurnalistams kalbėjo O.Scholzas, pridūręs, jog tikisi, kad susitarimas gali būti pasiektas dar šiais metais.

G-20 finansų ministrai pasiūlymą dėl tokio mokesčio tarifo turėtų svarstyti trečiadienį rengiamame nuotoliniame susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius